Autor Tema: Ajurveda tretmani  (Posjeta: 2837 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline navigator

 • * Vlasnik Foruma *
 • Pro
 • ******
 • Postova: 2522
 • Karma: 14
 • One Planet
  • Balkan
Ajurveda tretmani
« : 14.03.2010 - 09:44:07 am »
Da bi se neuravnotežene energije vratile u prvobitno stanje, jedna od najvažnijih mera je menjanje prehrane i stila života. Ako se tokom ajurvedskih tretmana, koji čiste telo od toksina, strogo pridržavate preporučenih prehrambenih navika i stila života, moguće je smanjiti biološku dob i za 20 godina.

Nikola Tesla je bio toliko zaokupljen naučnim istraživanjima da je jedva stizao da jede, ali je s velikim zanimanjem proučavao istočnu filozofiju, a posebno Vede, nastojeći da dokaže da su energija i materija jedno te isto. Danas nam je nedovoljno poznato da je ajurveda, drevni medicinski nauka koja ljude podučava ne samo zdravlju, već celokupnom životu i samospoznaji, deo najstarijih spisa – Veda, čije postavke postepeno otkriva savremena nauka.

Ajurveda ljude ne podučava samo zdravlju, već celokupnom životu i samospoznaji.


Iako na prvu loptu zvuči komplikovano, ajurveda uči čoveka kako na vrlo jednostavan i prirodan način da sačuva fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje. Dok nam savremena medicina nudi aspirin kako bismo umanjili glavobolju, ajurvedski lekar Tomislav Petrušić koji vodi jedan do najvećih ajurvedskih centara u Hrvatskoj jednostavno kaže: 'Prestanite se lupati čekićem po glavi i nećete patiti od glavobolje.' Drugim rečima, bolesti koje nas muče simptom su neravnoteže koja se stvorila u organizmu, često zbog neprimerene ishrane i neodgovarajućih životnih navika. Želimo li dugoročno rešenje, menjajmo navike!

Čovek je svet u malom, a živeti prema ajurvedskim principima nije ništa drugo nego živeti po prirodnim zakonitostima, u skladu sa sobom, okolinom i svemirom, poručuje Petrušić u knjizi 'Ayurveda – nauka o životu' u izdanju Profila.

Bolest nam, ističe, služi kao upozorenje da smo skrenuli s puta, pa je trebamo prihvatiti s poštovanjem. Kao i većina profesionalnih ajurvedskih lekara, Petrušić vrši dijagnostiku uz pomoć jednostavnih tehnika, kao što su pregled pulsa, jezika i očiju, otkrivajući uzročnike trenutnog stanja i potom određuje tretmane koji će povratiti stanje ravnoteže.

Da bi se neuravnotežene energije vratile u prvobitno stanje, jedna od najvažnijih mera je menjanje prehrane i stila života. 'Bez toga jednostavno nema napretka. To je vrlo logično jer je neispravno misliti o nekom napretku ako u njega nismo uložili nimalo truda. Svako drugo razmišljanje spada u poznati sindrom 'nojeve glave u pesku', odnosno očekivanja pozitivnih rezultata od ishrane i stila života koji je u suprotnosti s prirodom poremećaja i bolesti.

Naš je cilj postizanje svesnosti o sopstvenom udelu u brizi o sebi i lečenju samoga sebe. To je jedini ispravni put koji donosi trajna rešenja jer pojedinac odlučuje da preuzme odgovornost o svome životu i zdravlju u svoje ruke. Na svetu ne postoji nijedan lek koji može pomoći nekome ko se ne pridržava ili ne ulaže barem minimalno u rešavanje trenutnog poremećaja ili bolesti. Kad se osvesti vlastita ključna uloga i preuzme odgovornost, ma kako se stanje činilo loše i kritično, rezultati zasigurno neće izostati. Iskrenost prema sebi je ključna', ističe Petrušić.

Tretman panchakarme predstavlja poseban deo ajurvedske medicine koji se bavi detoksikacijom cele osobe. Kroz tretmane panchakarme osoba se regeneriše iznutra i spolja. Panchakarma programi sastoje se od dva dela, uvodnih tretmana koji traju sedam, 14, 21 i više dana. Uvodni postupci služe izvlačenju toksina iz najdubljih delova (fizičke, emocionalne i mentalne) i pripremi za glavne tretmane, poput hidrokolne terapije – delotvorne metode čišćenja debelog creva.

Za vrijeme panchakarma programa osoba se mora vrlo strogo pridržavati preporučenih prehrambenih navika i stila života. Zanimljivo je da se panchakarma tretmanima biološka dob smanjuje i do 20 godina, zavisno od njihovog trajanja. Postoje čak i tretmani koji smanjuju biološku dob za više od 20 godina, a namenjeni su ljudima koji su spremni da prihvate nove izazove i iz korena promene životne navike, a to znaju i mnoge poznate hrvatske ličnosti koje su isprobale ove tretmane.

Zašto dijete ne uspevaju?

Odgovor je, tvrdi ajurvedski lekar Tomislav Petrušić, vrlo jednostavan: zbog fenomena zvanog autotoksemija. 'Kad se na zidovima vaših creva nakupe naslage višegodišnje nesvarene hrane, vaše telo ne može asimilirati hranjive sastojke čak ni ako se najzdravije hranite. Gumena naslaga na vašim crevnim tokom dugogodišnjeg nakupljanja polako postaje deo vašeg tkiva sužavajući slobodan prostor u vašem crevu i uzrokujući time niz problema.

Nakupljena neprobavljena hrana polako trune i truje vaše telo, uzrokujući neravnoteže i bolesti. Prosečna osoba ima tri do osam kilograma takvih naslaga, a kod osoba sa prekomernom težinom od 15-30 kila. Sve dok se ne rešimo tog tereta koji nas polako i sigurno truje iznutra, ne možemo očekivati ni biti savršeno zdravi, a kamoli govoriti o smanjenju telesne težine', ističe prvi hrvatski ajurvedski lekar.
Jedna planeta, na njoj smo svi zajedno.

Offline barajevo

 • Novi kolac
 • *
 • Postova: 10
 • Karma: 0
Odg: Ajurveda tretmani
« Reply #1 : 06.05.2011 - 07:41:53 pm »
Još jedna tema za posebnu rubriku - Zdravlje - Komplementarna medicina. Ovo je tema koja treba biti udarna na forumima. Pustite ljuda da se zabavljaju izvan kuća a u kući neka se bave ozbiljnim temama - neka rešavaju životne probleme.

Pored Ajuverde postoji veći broj energetskih terapija (Theta, BioHealing, itd) i svaka od njih deluje na svoj način, a najvažnije je da primena bilo koje od njih nema štetnih posledica poput, na primer, hemoterapije, zračenja, antibiotika, metadona, aspirina itd.