Autor Tema: Štapovi i mašinice za pecanje  (Posjeta: 9606 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline navigator

 • * Vlasnik Foruma *
 • Pro
 • ******
 • Postova: 2522
 • Karma: 14
 • One Planet
  • Balkan
Štapovi i mašinice za pecanje
« : 26.12.2009 - 09:30:24 am »
Pecaroši, kakav štap za pecanje imate i gdje ste ga nabavili? Koja mašinica?
Naravno, zavisi na koju ribu idete, ali napišite šta vi to koristite. Ako hoces dobar štap a da nije mnogo para onda-Pac. Bay blank, Fuji alconite karike ,Fuji halter, liepu end kapu i drsku po želji...to je po mom racunu ispod 200 €...↲CTS su odlicni blankovi,mozda ne tako brzi kao CD br. ali kvalitetom isti.
Na sajtovima sam pronašao neke zanimljive stvari:
Pre početka ovog teksta odmah da razjasnimo osnovno pravilo vezano za štapove, NE POSTOJI UNIVERZALNI ŠTAP za lov svih vrsta ribe.

U zaista pravoj šumi štapova koji se mogu pronaći u našim prodavnicama riboopreme prava je umetnost izabrati ono što vam je potrebno. Iskusniji ribolovci već znaju koji pribor, za koju ribu, koja marka, koja akcija, ali kada mlađi ribolovci uđu u radnju njima stvarno treba pomoć. Ovaj tekst je namenjen prvenstveno njima. Štapove možemo podeliti u tri osnovne kategorije: lake, srenje i teške. Iz ovih kategorija su proizašle nove podkategorije: lakosrednja, srednjeteška i ekstremnoteška.

Rade se i specijalni štapovi za mušičare koje možemo prepoznati po tome što im se ležište za mašinicu nalazi ispod rukohvata i veoma su savitljivi.
Matrijali koji se koriste za izradu štapova su najrazličitiji, mi ćemo izdvojiti grafitne štapove. Cena štapa je usko vezana sa kvalitetom i čistoćom grafita koji je upotrebljen u izradi štapa. Kada na štapu vidite natpis "graphite composite" to znači da je to štap sa veoma malim procentom grafita. NAPOMENA: Grafitni štapovi su odlični provodnici struje, tako da nikako ne prporučujemo da sa njima pecate za vreme oluja i ispod dalekovoda.
Karike (provodnici) se prave od najrazličitijih materijala a zajedničko im je da moraju biti otporni na habanje. Ako se na provodniku pojavi zarez od najlona, obavezno ga odmah zamenite. U protivnom najlon će se stalno krzati i pri prvom većem opterećenju (trofejna riba) pući.
Šta ribolovac početnik treba da zna: koju ribu želi da peca, na kojoj vodi, a za tu ribu koja dužina štapa mu je potrebna i koje akcije treba da bude štap?
Ovu podelu nemojte uzimati zdravo za gotovo, nemoguće je čak preporučiti štap za jednu vrstu ribe. Ne koristi se isti pribor za pecanje skoblja na Drini i Savi. Razlika je u priboru da li pecate tog istog Savskog skoblja iz čamca ili sa obale. Pre kupovine štapa pogledajte čime starije kolege pecaju, slobodno ih pitajte za savet ili kontaktirajte nas da vam pomognemo.
-Laki štapovi: Su namenjeni lovu bele ribe (babuška, deverika, bodorka, skobalj....) težine bacanja su do 40gr. Preporuka mlađim kolegama, za belu ribu uzmite štap akcije B-C , težine bacanja od 20-40gr. dužine 3-4m (zavisi od vode na kojoj pecate).
-Srednji štapovi: Namenji su najčešće lovu grabljivice i krupnije bele ribe. Kod odabira ove vrste štapa treba uzeti u obzir gde se peca, kojim mamcima i kolika se riba očekuje. Dužina štapova se kreće od 2,10 do 4m, ako pecate iz čamca dugačak štap vam može samo smetati (pri prihvatanju ribe), ali ako pecate sa obale i treba da zabacite mamac 50m, ili da privlačite ribu između lokvanja i prepreka tada je štap od 3-4m pravo rešenje. Ovo su obično štapovi težine bacanja od 40 do 80gr akcije B-A.
-Teški štapovi: To su obično dvodelni štapovi, ređe teleskopski, koji su namenjeni lovu soma, tostolobika, amura, krupnog šarana.... Ovo su veoma "kruti" štapovi akcije A i težina bacanja većih od 80gr (čak i 100-200gr) . Za dužinu važi isto što i kod srednjih štapova.
Pri odabiru štapa uzmite u obzir da od njegove akcije u mnogome zavisi "brzina i oštrina" vaše kontre.
Akcija A ili 4,5-5,0: savija se samo vrhom (ekstremno tvrdi oštar štap).
Akcija B ili 3,5-4,0: savija se prva trećina štapa.
Akcija C ili 2,5-3,0 : savija se više od polovine štapa.
Akcija D ili 1,5-2,0: savija ceo štap
Težina bacanja su težine koje ćete zabacivati tim štapom.
« Zadnja izmjena: 26.12.2009 - 09:33:37 am navigator »
Jedna planeta, na njoj smo svi zajedno.

Offline Kontraš

 • Novi kolac
 • *
 • Postova: 38
 • Karma: 0
Odg: Štapovi i mašinice za pecanje
« Reply #1 : 17.02.2010 - 04:18:51 pm »
Svaka poseta novosadskom Sajmu sporta lova i ribolova ( LORIS ) je u stanju da razboli strastvenog ribolovca i to na dva načina.
Kada uđe u hale sajma i kada vidi sva čuda savremene industrije i tehnike, štapove najrazličitijih dužina, nosivosti, kvaliteta,poznatih marki ( savremeno rečeno brendova ),najmodernije mašinice koje se presijavaju pod sajamskim svetlom, sa 10, 12, xx kugličnih ležaja, balansiranim plitkim i dubokim špulnama, sijaset potrebne i nepotrebne opreme, zaboli ga srce zbog poređenja sa svojim priborom koji ga čeka kod kuće.
Neprijatno otrežnjenje ga čeka kada uđe na neki od štandova da se raspita o pojedinim modelima i kada ga cena takve opreme zvizne u glavu. Ja verujem da sam jedan od mnogih koji takvom brzinom odjure kući, sve udarajući se petama u guzicu, ne bili dohvatili svoje motke koje su puno puta testirane na vodi i hitno zabacili da što pre izvidamo rane sa sajma.
Pravo da vam kažem, najsrećniji sam bio kada sam imao tri bambusova štapa, sa istočnonemačkim najlonom Zlatna Leska, kovanom udicom nečije proizvodnje i guščije pero za plovak ofarbano maminim lakom za nokte ( naravno da ona ne vidi ),a kada je bilo sasvim normalno klepiti babušku ili deveriku od osamstotinak grama i to po nekoliko svakog dana.

Offline brod

 • Moderator Balkana
 • Upraksan clan
 • *****
 • Postova: 249
 • Karma: 4
 • Plovi nemirnim vodama !
Odg: Štapovi i mašinice za pecanje
« Reply #2 : 17.02.2010 - 05:11:59 pm »
Evo da se i ja javim stari ribolovac i lovac.
Slazem se da je nekada bilo mnogo drukcije nego danas.Tada je bilo puno ribe, a  malo
riblovaca. I sam sam pecao davno u mojim prvim ribolovnim avanturama. :)
Pribor: ljeskovi stap, sivaci konac, udica od spenadle (do koje se takodjer tesko dolazilo),
cep nije trebao, nego kada trzne vadi. Doduse nisu velike ribe bile nego onado njaveca kao djeciji dln. tkz.pljoska i male bjele ribice. Toga se i sad sjecam i odmah me hvata nostalgija. ;)
Mamac musice ulovljene u avanturama ili kuglice od kruha.
Sada imamo kvalitetne pribore ali manje ribe i to je zabrinjavajuce :(
007-  Stara kajla sa mladim srcem!

Offline Kontraš

 • Novi kolac
 • *
 • Postova: 38
 • Karma: 0
Odg: Štapovi i mašinice za pecanje
« Reply #3 : 07.03.2010 - 01:51:40 pm »
Imate li ikakav predlog za dobar bolonjeze štap, da nije previše skup, 5 metarski, težine bacanja 5 - 15 grama. Za Savu a i za Drinu idealan za ploticu i škobalja, pogotovo na terenima gde nema puno drveće i rastinja da ometa zabacivanje.
Zašto bolonjeze a ne meč?
Na Savi a i na Dunavu se često peca na dubinama koje su veće od dužine štapa, pa ja koristim klizeći plovak a provodnici na meč štapovima su previše mali i zapinje graničnik pa ometa zabacivanje.