Autor Tema: Štucanje, hik  (Posjeta: 4138 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline navigator

  • * Vlasnik Foruma *
  • Pro
  • ******
  • Postova: 2524
  • Karma: 14
  • One Planet
    • Balkan
Štucanje, hik
« : 17.10.2009 - 07:29:31 am »
Kako si pomoći kod štucanja? Moja ćerka hoće da je uplašim  :)   
Nekada neugodno, a nekada dosadno, često i bez prestanka! Postoje neki zahvati tipa «udahni duboko, stisni nosnice, popij vodu, podigni noge na visoko.....i mnogi drugi poduhvati kao način u zaustavljanju štucanja!
Kako god da je ono mnogima smiješno, pogođenom je sigurno bezbolno, ali svakako  neugodno i najčešće - kako samo od sebe počne, tako i prestaje!
Štucaju i bebe
Štucanje nastaje iznenadnim grčenjem mišića u disajnim putevima. Čim se mišići pokrenu, glasne žice zatvore dušnik, a to za posljedicu ima poznati zvuk  «štuc». Ako vam kažu da vas kad štucate neko spominje, ne vjerujte. Ne spominje vas niko jer je štucanje refleksna radnja.
Ultrazvučni pregledi ukazuju na to da već u drugom mjesecu trudnoće bebe počinju štucati. To ukazuje na to da je štucanje kod odraslih rezultat nekog primitivnog refleksa.
Tim francuskih naučnika tako je iznio hipotezu da se moždano kolo, koje je kontroliralo cirkulaciju vode kod davnih predaka prenijelo i na moderne sisare.
Zašto ljudi i 370 miliona godina kasnije još štucaju?
Ovi naučnici vjeruju da je moždano kolo koje kontrolira škrge i glasne žice ostalo sačuvano tokom evolucije pošto je predstavljalo osnovu za mnoge složenije motorne aktivnosti, kao što je sisanje.
Oni ukazuju na to da je redosljed pokreta tokom sisanja veoma sličan štucanju, kada se glasnice zatvaraju da bi spriječile ulazak  majčinog mlijeka u pluća.!
Štucanje najčešće prestaje veoma brzo, obično poslije nekoliko minuta, ali ponekad može potrajati satima, čak danima i nedjeljama.
Ukoliko se to dogodi, najbolje je potražiti pomoć ljekara i ispitati stanje jednjaka, želuca, dvanaestopalačnog crijeva. Pacijenti koji uz to imaju simptome žgaravice, mučnine i neodređenog bola u stomaku, a stariji su od od 45 godina, trebaju uraditi gastroskopiju!
Kako pomoći štucavcu? Načini su sljedeći: Osobu koja štuca treba iznenada udariti u donji dio leđa. Drugi je način visoko podignuti desnu ruku uvis, udahnuti zrak više puta bez izdisaja i, ukoliko štucanje ne prestane, ponovljati uzastopno.Zadržavanje daha je jedan od najčešćih načina borbe sa štucanjem, a  to ima veze sa kapacitetom pluća.
Nije opasno štucati!
Štucanje nikada nije posljedica ili uzrok neke teške organske bolesti i više čini psihičko opterećenje vlasniku, tako da, ako se ponavlja, treba pregledati jednjak, želudac i duodenum da bismo se oslobodili  opterećenja da se u našem organizmu dešava nešto ozbiljno, pa nam on šalje poruku da se pozabavimo  vlastitim zdravljem.

Kako pomoći bebi koja štuca

Poneki fetus štuca još u majčinom trbuhu. Sve male bebe štucaju još od šestog mjeseca zbog kontrakcije pljosnatog mišića dijafragme koji dijeli grudni koš od trbušne šupljine.
Lijek protiv štucanja ne postoji. Bebi koja je navršila godinu dana smije se dati kašičica vode sa nekoliko kapi limuna da bi joj se ublažili štucanje.
Ponekad pomaže lagana masaža kremom od kamilice po koži trbuha iznad bebinog želuca.
> Domains & Hosting <> Web Design<>BalkanBoard.com Forum
Jedna planeta, na njoj smo svi zajedno!
Balkan Chat soba