Autor Tema: Nešto o Vodama  (Posjeta: 4953 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ZUTI 007

 • Moderator foruma
 • Novi kolac
 • *****
 • Postova: 11
 • Karma: 0
 • www.saean-wien.at
  • http://www.josavka.com
Nešto o Vodama
« : 12.09.2009 - 05:48:18 pm »
Ovde možete upoznati nas o nekoj vodi što nam nije poznata, opisati malo poširnije i gdje se nalazi. kakve vrste ribe ima i koliko.  BISTRO
ROĐEN SAM DA PECAM
PRIMORAN DA RADIM

Offline navigator

 • * Vlasnik Foruma *
 • Pro
 • ******
 • Postova: 2522
 • Karma: 14
 • One Planet
  • Balkan
Odg: Nešto o Vodama
« Reply #1 : 27.09.2009 - 09:35:45 am »
Pronasao sam neki tekst o vodama na Balkanu pa postavljam:

Nemanja Došen iz Apatina kaže da se štuka sem na stajaćicama i kanalima javlja i na Dunavu. Som se ređe hvata, dok se smuđ nešto bolje lovi - palo je i nekoliko krupnih komada. Značajnijih ulova šarana bilo je jedino na Huljanima i rukavcu prema Mišvaldu. Monoštorski rit daje babušku, ponekog smuđa i amura, koji se noću lovio i na Velikom bačkom kanalu.

Na Dunavu kod Čelareva radila je mrena, a kod Bačke Palanke bilo je šarana i smuđa. Na DTD-u u okolini Bačkog Petrovca lepo se pecala bela riba, koja pored štuke grize i u Koviljskom ritu. Na Tisi kod Titela padnu pokoji smuđ, štuka i šaran, javlja Slađan Milenković, a od Tibora Mesaroša iz Vršca saznajemo da se na DTD-u oko Kajtasova i pored trave koja otežava ribolov pecaju bela riba, šaran, amur, bucov i som - palo je i nekoliko kapitalaca do 26 kilograma.

Na Dunavu od Kostolca do Rama je mršavo. Smuđ nikako da proradi kod Velikog Gradišta, šaran slabo grize ispod Golupca, a nešto se bolje lovio jedino som. Babuška radi ispod golubačke marine, kod Usija, Požežena i Vinaca.

Na Toploj Mlavi kod Drmna hvata se šaran, varaličari na „brboru" dobijaju bucova, ali bela riba loše radi. Štuka se povremeno pecala na Kostolačkom dunavcu i ostalim stajaćicama u okolini Požarevca, ali i na Mlavi, koja daje i sitnijeg klena. Šaran je radio i na Velikoj Moravi kod Ljubičevskog i Žabarskog mosta, kao i uzvodno, od Svilajnca, pa sve do Jagodine i Ćuprije, gde se javlja i som.

Na tragu krupnog bucova


„Divljak" na jagodu

Zrenjaninac Zoran Jovanović upecao je nedavno na Tamišu kod Tomaševca prelepog šarana divljaka teškog 13 kilograma. Kapitalac je došao na kukuruz sa aromom jagode, a Zoran ga je posle duge borbe izvadio štapom „šimano", mašinicom „rejnbou" i najlonom od 0,35 milimetara.Na Gružanskom jezeru trenutno se najbolje peca bela riba, mada i dalje ima ulova krupnog „brke". Na Zapadnoj Moravi najaktuelniji je lov grabljivica, kaže Dragan Zdravković iz Kraljeva, koji navodi da se najbolje hvata krupan bucov, naročito u sumrak. Aktivan je i som, a na hranjenim mestima dobro rade šaran i bela riba.

Ibar daje mrenu i ređeg skobalja, koji se hvata i na Zapadnoj Moravi kod Čačka, najbolje na travu, navodi Mikica Milenković iz OOSR „Morava". Na jezeru Međuvršje peca se babuška. Od Dragiše Andrića iz Šapca saznajemo da se na Savi dobijaju bucov, sitna štuka i pokoji som - učitelj Milanko Bošković prevario je u Mrđenovcu kapitalca od 36 kilograma!

Gužva na Drini

Rajko Pavlović iz „Belvija" kaže da na Drini ima mnogo ribolovaca kojima pogoduju blage oscilacije vodostaja, pa većina dobro prolazi u lovu skobalja i plotice na travu, koju treba brati na prelivima na kojima se i peca. Palo je i nekoliko mladica, a poznati bajinobaštanski ribolovac Jovan Sinđić prevario je pastrmku od 3,8 kilograma.

Od Bratislava Kodalovića iz Leskovca saznajemo da se skobalj, mrena i šljivar na Južnoj Moravi najbolje love u Grdeličkoj klisuri, dok se klen javlja kod Lipovice i Brestovca. Štuka je prošle nedelje slabije radila, bucov se hvatao kod doljevačkih mostova, a ulove soma registrovali smo na području Gradanice, Razgojne i Čečine. Na Brestovačkom jezeru pao je „brka" od 17 kilograma, a na Barju je najaktivnija deverika. Potočna mrena hvatana je na pirotskom delu Nišave, gde je bilo i solidnih ulova skobalja. Klen se lovio na Ginskoj reci i Temštici, a pastrmka na Jermi. Štuka radi na Krupačkom jezeru, dok sa Zavoja stižu informacije o aktivnosti šarana, bele ribe i krupnog bandara.

Jedna planeta, na njoj smo svi zajedno.

Offline navigator

 • * Vlasnik Foruma *
 • Pro
 • ******
 • Postova: 2522
 • Karma: 14
 • One Planet
  • Balkan
Odg: Nešto o Vodama
« Reply #2 : 16.01.2011 - 12:02:11 pm »
Sem tradicionalno bogatih ulova skobalja na Zapadnoj i Južnoj Moravi, period posle Božića obeležila je i neočekivana aktivnost soma na velikim ravničarskim rekama

Na Dunavu kod Apatina i dalje nema značajnijih dešavanja, kaže Nemanja Došen iz „Apa-Fiša". Mršavo je i u Monoštorskom ritu, gde je jedan ribolovac izgubio život nakon što je pre desetak dana propao kroz led, pokušavajući da kroz „oduške" peca štuku! Siniša Šokčić iz Sombora kaže da se na kanalima u okolini ovog grada uhvati tek pokoja bela riba.Najuporniji varaličari na Dunavu u Novom Sadu dobiju ponekog smuđarka. Vode Koviljskog rita više nisu zaleđene, ali ni na tim terenima nema dešavanja. Slabo je i na Tisi. Slađan Milenković iz Titela kaže da u donjem toku ove reke nema pecaroša, sem na ušću Begeja, gde se povremeno javljala bela riba.
Najbolje kod Kraljeva
Riba je neaktivna i na Toploj Mlavi, gde je do Božića dobro radio skobalj, kažu u požarevačkoj prodavnici „Kod dva soma". Na Velikoj Moravi kod Ljubičevskog mosta varaličari su uhvatili nekoliko somova do 15 kilograma. Na Resavi kod Svilajnca grizu sitan skobalj i pokoji klen. „Glavonja" se bolje lovi na Peku kod Rabrova, gde je palo i nekoliko primeraka teških blizu dva kilograma, kaže Slađan Nikolić, i dodaje da skobalj grize u kučevačkom kraju, kod Sene i Kaone. U gradištanskom „Lovu i ribolovu" saznajemo da se u golubačkim marinama peca babuška.


Na soma zimi?!
Sem na Dunavu i Velikoj Moravi, som je oko Božića udarao i na Savi u Beogradu, gde je palo i nekoliko primeraka teških preko deset kilograma, uglavnom na glavinjare, šedove i tvistere. Ukoliko ste i vi među brojnim ribolovcima koji planiraju da neuobičajeno toplo januarsko vreme iskoriste tako što će se okušati u zimskom varaličarenju „brke", obavezno pročitajte zanimljiv prilog Ivana Mujovića u „Ribolovu" br. 263, koji izlazi u sredu.Na Zapadnoj Moravi i dalje traje „skobaljijada", a Dragan Zdravković iz Kraljeva kaže da je najveća gužva u Oplanićima, Popovićima i Grdici, kao i na Ibru u centru grada. Skobaljaša ima i na Zapadnoj Moravi u blizini Kruševca, Vrnjačke Banje i Trstenika, gde je bilo i mnogo grabuljaša.
Sava kod Šapca opada, ali su pecaroši retki. Skobalj, bodorka, plotica i klen grizu na Dobravi, dok se na Cerskom kanalu dobija i štuka. Mišarska i Tabanovačka šljunkara su sredinom nedelje još bile zaleđene, navodi Dragiša Andrić Mele.
Drinski zimovnici u okolini Malog Zvornika počeli su da daju belu ribu, javlja Miodrag Ćirić Ćiro i dodaje da se skobalj, bodorka i babuška pecaju u Velikoj Reci, Amajiću i Radalju. Drina je izbistrila, ali većina plovkaroša i dalje lovi na „bele mamce", kaže Rajko Pavlović iz bajinobaštanskog „Belvija". Od njega saznajemo da uporniji ribolovci po izlasku dobiju po nekoliko skobalja i plotica, a uspeha su imali i varaličari koji su jurili mladicu.
Grize i na jugu
Miodrag Radojičić iz Niša izveštava da na Južnoj Moravi kod Mramora grizu skobalj i manji šljivar, a ulova bele ribe je bilo i na Nišavi kod Žute stene i Vrežine. Na Bovnu se početkom januara mogao uhvatiti pokoji smuđ. „Nosonja" radi i na Južnoj Moravi kod Jelašnice, Manojlovca i doljevačkih mostova.
Bratislav Kodalović iz Leskovca kaže da se krupnija mrena hvatala u Grdeličkoj klisuri, kod Brestovca i Lipovice, dok se sitniji primerci love kod Kopašnice i dobrotinskih borova.
Skobalj je u velikim jatima ušao u moravske pritoke i uspešno se peca na većini poznatih zimskih terena na Vlasini, Veternici i Jablanici. Stajaćice u ovom delu južne Srbije su se odledile, a štuka do kilograma se relativno uspešno hvata na Lipovačkim barama. Na Barju je ponovo proradio smuđ, pored kojeg se love još i deverika i bodorka.
Jedna planeta, na njoj smo svi zajedno.