Autor Tema: Izložba, Švajcarska, zemlja stripa  (Posjeta: 2614 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline navigator

  • * Vlasnik Foruma *
  • Pro
  • ******
  • Postova: 2522
  • Karma: 14
  • One Planet
    • Balkan
Izložba, Švajcarska, zemlja stripa
« : 26.09.2009 - 08:32:44 pm »
BANJALUKA - Izložba "Švajcarska, zemlja stripa" otvorena je juče u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS u Banjaluci u okviru centralne svečanosti manifestacije "Evropski dan jezika u Republici Srpskoj".

Izložbu je otvorila zamjenik ministra prosvjete i kulture RS Irena Soldat-Vujanović.

"Trudimo se da pratimo dešavanja koja su u svijetu vrlo aktuelna, kao što su donošenje konvencija, deklaracija, protokola o saradnji. Ministarstvo se posebno baziralo na Konvenciju o zaštiti i promovisanju kulturnog izraza, iz koje proističe i ova današnja manifestacija", navela je Soldat-Vujanovićeva.

Prema njenim riječima, zadatak svih naroda treba da bude očuvanje sopstvenog jezika, ali i učenje i prihvatanje drugih jezika.

"Domen svih jezika sa našeg područja je domen koji je važan za sve nas, ali sa namjerom da promovišemo te jezike kako to radi evropski narod. Naša želja i potreba su da sačuvamo sopstveni jezik, a isto tako da bismo ga sačuvali moramo da budemo tolerantni prema svim jezicima koji se uče na prostoru RS", istakla je Soldat-Vujanovićeva.

Prisutne je sa značajem i porijeklom stripa u Švajcarskoj upoznao Haris Lokvančić iz Ambasade Švajcarske u BiH.

"Postavka daje retrospektivu u istoriji stripa u Švajcarskoj, dakle prikazani su radovi od prvih početaka u 18. vijeku, pa do današnjih autora koji su se afirmisali na svjetskom tržištu stripa i izradili priču koja je danas veoma aktuelna, ne samo u svijetu stripa", rekao je Lokvančić.

On je dodao da poznavanje drugih stranih jezika nije samo korisno u ekonomskom, naučnom i kulturnom smislu, već je potrebno kako bismo poznavali običaje drugih zemalja i tako se lakše razumjeli.

Ranko Risojević, direktor Narodne i univerzitetske biblioteke RS, rekao je da je ova manifestacija veoma značajna jer treba da se što više poklanja pažnje jeziku i uspostavljanju komunikacije među narodima.

"Za ovogodišnje obilježavanje 'Evropskog jezika' pripremili smo program koji će trajati tri dana, a počeo je otvaranjem izložbe švajcarskog stripa koji je poklonila švajcarska ambasada u BiH", kaže Risojević.

On smatra da su biblioteke uporišta za očuvanje jednog jezika i ističe da se NUB RS uključila u program osavremenjivanja kroz digitalizaciju starih novina, časopisa i knjiga.

"Banjaluka je grad koji ima mnogo manjina i mnogo jezika. Nažalost, ti se jezici pomalo gube. Smatram da su biblioteke osnovni nosioci i čuvari jezika", pojasnio je Risojević i dodao da se paralelno sa ovom manifestacijom održavaju i programi u drugim gradovima RS.

Pored ove izložbe, u okviru "Evropskog dana jezika u Republici Srpskoj", koji se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture RS, organizovano je i veče nacionalnih manjina, Maraton u čitanju na evropskim jezicima i Dan otvorenih vrata - EUNIC: radionice stranih jezika.

Cilj manifestacije je da se raznovrsni jezici i bogatstvo kultura približe lokalnim zajednicama i ruralnim oblastima, te da se konkretnim primjerima pokaže vrijednost i značaj koncepta kreativnosti i inovacija zajedno u čitavom nizu domena kao što su škole, univerziteti i javne ustanove.   

U okviru ove manifestacije danas će za mlade biti organizovane radionice francuskog, njemačkog i engleskog jezika.
Promocija jezičke kulture

Evropski dan jezika, 26. septembar, ustanovio je Savjet Evrope tokom 2001. godine na inicijativu Evropske unije. Time je otpočela promocija jezičke kulture zemalja Evrope kroz različite afirmacije dijalekata evropskih jezika, s ciljem uticaja na poboljšanje komunikacije.

Osnovni ciljevi obilježavanja ove manifestacije su da se upozori javnost na značaj učenja jezika i na promovisanje bogate jezičke i kulturne raznolikosti Evrope, koja mora biti očuvana i njegovana.
Izložba knjiga

Izložba knjiga koja je posvećena Evropskom danu jezika, koji se obilježava 26. septembra, otvorena je juče u Narodnoj biblioteci u Doboju.   

Iz fundusa ove biblioteke predstavljeno je 169 primjeraka knjiga pisanih na 17 različitih jezika, među kojima je 25 primjeraka naslova pravopisa, gramatika, enciklopedija i rječnika pisanih na osam stranih jezika.

Evropski dan jezika, 26. septembar, proglasio je Savjet Evrope 2001. godine, uz preporuku da se taj dan na prigodne načine obilježava u evropskim državama i da bude jedan od mogućih odgovora na probleme jezika i poboljšanja komunikacije i razumijevanja.

Izložba će biti otvorena narednih deset dana.

Jedna planeta, na njoj smo svi zajedno.