Autor Tema: Sigurna voznja  (Posjeta: 2007 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline navigator

 • * Vlasnik Foruma *
 • Pro
 • ******
 • Postova: 2522
 • Karma: 14
 • One Planet
  • Balkan
Sigurna voznja
« : 25.08.2009 - 10:35:25 pm »
Nemoguće je u potpunosti izbjeći saobraćajne incidente, posebno ako ste stalno prisutni na putevima, ali je moguće drastično umanjiti mogućnost njihovog nastanka. Iako ne zavisi sve od vašeg ponašanja za volanom, već i od mnogo drugih faktora, donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći da izbjegnete nesreće.

Preglednost: Dosta velik broj vozača zanemaruje važnost preglednosti, posebno kada istim automobilom upravlja više od jedne osobe i kad svakodnevno namještanje retrovizora može predstavljati pravu smetnju.

Ipak, zanemarivanje namještanja retrovizora tako da se što više umanji mrtvi ugao često je jedan od primarnih razloga za nastanak incidenata, posebno u toplim danima kada vozača motocikala ima na svakom koraku. Savjestan vozač izbjeći će predugo zadržavanje u mrtvom uglu drugih vozila. U saobraćaju se treba otkrivati što više kako bi što više učesnika bilo svjesno vaše prisutnosti.

Poznavanje stanja vašeg vozila: Svako vozilo drukčije se ponaša na putu. Provjera pritiska u gumama, stanja tečnosti i funkcionalnosti svjetala morala bi biti navika svakog vozača. Obratite pažnju na način na koji se ponaša vozilo kojim upravljate, kako funkcioniše upravljački sklop, kakav je odaziv motora na gas, odnosno kako automobil ubrzava i kako usporava. Sve to možete isprobati kad ne ugrožavate nikoga, kako biste znali šta možete očekivati od vašeg vozila ako se nađete u situaciji gdje su potrebni nagli manevri ili kočenje.

Nadzirati kolonu: Nastojite da se ne orijentišete samo na vozilo koje se nalazi neposredno ispred vas, već pogledom pratite čitavu kolonu. Tako ćete moći prije uočiti opasnost i započeti s kočenjem ili izbjegavanjem. Takođe, nastojite se ne voziti ispred ili iza autobusa ili teretnog vozila, iza zato što će vam umanjiti preglednost, a ispred zato što ne želite da u slučaju lančanog sudara na vas naleti nešto što teži višestruko više od vašeg vozila.

Razvijte šesto čulo: Nije potrebno biti vidovit da biste predvidjeli manevar nekog nervoznog vozača u pokušaju prestizanja šlepera koji vam ide u susret, a iza kojeg se vuče čitava kolona. Budite spremni za kočenje i pomicanje u stranu. Takođe, prosuđujte druge vozače prema stanju u kojem se nalazi njihovo vozilo. Malo koji savjestan vozač upravlja automobilom koji je sa svih strana ulubljen ili izgreban.

Vozačka pozicija: Ispravna vozačka pozicija osnovni je preduslov za sigurnu vožnju i mogućnost izvođenja pravovremenog manevra. Potrebno je namjestiti naslon sjedišta okomito kako bi vam leđa bila ravna i kako ne biste bili zavaljeni u sjedište. Prednost je ako sjedište možete privući što više B nosaču kako biste bili zaštićeniji u slučaju bočnog sudara. Ipak, najbitnije je da ne budete toliko daleko od upravljača da ne možete njime rukovati kako treba.

Takođe, noge bi trebalo da vam budu u položaju da maksimalnom snagom lako možete stisnuti kočnicu, a da vam je glava barem čitav okomiti dlan udaljena od krova. Na kraju, sigurnosni pojas treba biti zategnut, preko kostiju zdjelice i ključne kosti, a da pritom nemate nikakve ključeve, telefon ili tvrde predmete u džepu.

Izbjegavajte vožnju noću: Statistički gledano, najveći broj incidenata događa se u noćnim satima zbog umora ili ograničene vidljivosti. Takođe treba biti i na oprezu zbog vozača koji upravljaju vozilom pod uticajem alkohola, ali i mladih vozača koji, kako često pokazuje crna hronika, često prolaze kroz crveno svjetlo na semaforu.

Imate li vi kakvih savjeta da svi možemo povećati bezbjednost?
Jedna planeta, na njoj smo svi zajedno.

Offline selena

 • Svjetska mega carica
 • Pro
 • *****
 • Postova: 1286
 • Karma: 10
 • Djevojka modernih shvatanja
Odg: Sigurna voznja
« Reply #1 : 21.11.2009 - 08:45:29 pm »
prebrzo vozimo. sad pričam s mamom, kaže na brodskom polju se dogodila neka teška nesreća, vidjela je auto kaže nema nijednog stakla, kao da je od papira pa je zgužvano, a vatrogasci peru put - morao je neko da nadrlja, što mi je jako žao, ko god da je.