Autor Tema: Dvojno državljanstvo  (Posjeta: 4967 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline navigator

  • Moderator foruma
  • Pro
  • *****
  • Postova: 2524
  • Karma: 14
  • One Planet
    • Balkan
Dvojno državljanstvo
« : 24.05.2009 - 10:01:15 am »
BANJALUKA - Nakon poruke visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane da BiH još nije na listi zemalja za liberalizaciju viznog režima, očekuje se još veći broj građana BiH, uglavnom RS, koji žele da imaju i dvojno državljanstvo Srbije. Uvereni da će susedna zemlja ranije ući u bezvizni režim, građanima RS ne smeta da za državljanstvo Srbije, definisano međudržavnim ugovorom, daju i po 200 evra.

Mada među građanima sa dvojnim državljanstvom ima i onih koji su izbegli iz BiH pa ne žele da izgube status ni u BiH ni u Srbiji, podaci ipak pokazuju da je sve više mladih ljudi koji se nadaju da će se preko Srbije lakše dočepati Evrope.
Predsednik Studentske unije RS Milan Petković kaže za „EuroBlic” da će nakon poruke Havijera Solane mladi u RS tražiti izlaz upravo u državljanstvu Srbije.
„Svakom mladom čoveku je cilj da putuje, ali na ovakav način i ne možemo putovati nigde. Drugo, Bolonjska deklaracija potencira mobilnost, odnosno razmenu studenata. Kako ćemo biti mobilni kada imamo vize? Upravo ćemo tražiti izlaz u državljanstvu Srbije, jer je 70 odsto mladih odgovorilo da bi otputovalo negde kada bi imali priliku”, kaže Petković.
Iako BiH, odnosno FBiH sa Hrvatskom nema potpisan sporazum o dvojnom državljanstvu, s obzirom na to da ga nije ratifikovao državni parlament BiH, Petković tvrdi da se na slične poteze odlučuju i mladi iz Hercegovine, koji po osnovu rođenja ili rođenja roditelja uzimaju pasoše Hrvatske kako bi nesmetano putovali.
Dragana P. iz Banjaluke kaže da je zahtev za državljanstvo Srbije predala pre dva meseca. Uverena je da ovim ništa ne gubi u BiH, ali dobija mnogo. „Osim toga što Srbiju smatram našom maticom, glavni razlog za uzimanje državljanstva je to što verujem da će Srbija pre BiH dobiti bezvizni režim. To bi mi mnogo značilo jer sam u BiH bukvalno kao u tamnici”, priča ona.
Prema podacima Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci, od otvaranja 2005. do sada primljeno je oko 3.500 porodičnih i pojedinačnih zahteva za državljanstvo Srbije, a podnelo ih je ukupno oko 8.000 građana. Generalni konzul Jadranka Derajić kaže da se od 2005. stalno povećava interes građana RS da dobiju državljanstvo Srbije.
„Tokom 2008. u Konzulatu u Banjaluci izdato je 16 putnih isprava, a do sada u ovoj godini jedan pasoš. Međutim, očekuje se da će tokom ove godine naša diplomatsko-konzularna predstavništva u BiH biti tehnički osposobljena da primaju zahteve za nove biometrijske pasoše, što će za posledicu imati i veći broj izdatih pasoša”, kaže Jadranka Derajić. Ona napominje da građani svih nacionalnosti sa područja RS, što je konzularno područje Konzulata, u skladu sa Zakonom o državljanstvu Srbije, zahteve mogu predati u Banjaluci ili na tzv. konzularnim danima koje Konzulat organizuje svakog meseca u Bijeljini i Trebinju.
„Generalni konzulat Srbije u Banjaluci prima zahteve za prijem u državljanstvo Srbije i dostavlja ih nadležnim organima u Srbiji na donošenje odluke o zahtevu. U praksi, trenutno procedura traje oko 15 meseci. Konzularna taksa koja se tom prilikom plaća iznosi 204 evra za jednu osobu, s tim da članovi porodice imaju određene povoljnosti u pogledu plaćanja”, kaže ona.
U Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS kažu da je od 2003. kad je dogovoreno dvojno državljanstvo sa Srbijom, ovo pravo ostvarilo 3.338 građana RS. „Mada BiH ima potpisano dvojno državljanstvo i sa Švedskom, do sada nismo imali nijedan takav zahtev”, kažu u Ministarstvu.
Podsećamo, sporazum o dvojnom državljanstvu BiH je postigla sa Hrvatskom, ali on nije ratifikovan u parlamentu BiH, jer ga bošnjački član Predsedništva smatra „štetnim po vitalni nacionalni interes Bošnjaka”. 
> Domains & Hosting <> Web Design<>BalkanBoard.com Forum
Jedna planeta, na njoj smo svi zajedno!
Balkan Chat soba