Autor Tema: Svinjska gripa  (Posjeta: 6261 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline navigator

 • * Vlasnik Foruma *
 • Pro
 • ******
 • Postova: 2522
 • Karma: 14
 • One Planet
  • Balkan
Svinjska gripa
« : 29.04.2009 - 09:08:58 pm »
SARAJEVO, BANJALUKA - Drago Nedić, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH, apelovao je juče na stanovništvo da maksimalno budu oprezni pri kretanju i masovnom okupljanju zbog pojave svinjskog gripa. 

"Međunarodna kancelarija za zdravlje životinja izdala je informaciju da nijedna životinja nije oboljela od ovog virusa. Riječ je o potpuno modifikovanom virusu od koga obolijevaju ljudi. Čak ne postoji podatak da li od njega može da oboli neka životinja", izjavio je Nedić.

On je naglasio da u ovom trenutku ne postoji nijedan podatak o riziku da se ovaj virus prenosi nekom namirnicom ili na neki drugi način, osim kao što je opisano za sve druge respiratorne infekcije.

On je rekao da ne postoji nijedan opravdan razlog da ovaj virus dobije naziv svinjski grip i da ima više logike da se nazove sjeveroamerički grip, te da je, najvjerovatnije, riječ o kombinaciji humanog svinjskog i ptičjeg gripa, koji ne potiče ni sa farme, niti od životinje.

"Slučajevi oboljenja pojavili su se u Americi, Meksiku i Kanadi. Imamo informacije da se to desilo i u Španiji i još nekim zemljama, pa mislim da zaista postoji opravdana bojazan da bi moglo doći do pandemije", upozorio je Nedić.

Ranko Škrbić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, kazao je da je Ministarstvo nakon sastanka sa predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije dalo nalog da se stalni tim za monitoring i nadzor nad masovnim zaraznim bolestima proširi sa još jednim brojem stručnjaka.

"Svjesni smo da proglašavanjem faze četiri opasnosti od pandemije znači da smo došli u fazu kada zemlje članice moraju ovome posvetiti veću pažnju. Svaka zemlja, shodno svojim kapacitetima, mora da odradi jedan dio posla koji se odnosi na monitoring i izvještavanje", naveo je Škrbić.

U slučaju da se pojavi oboljenje na prostoru BiH nadležni tvrde da imaju dovoljne količine antivirus lijeka, koji se koristi za najteže oblike gripa.

Škrbić je kazao da Ministarstvo ima sasvim dovoljne količine antivirusnih lijekova i da nema nikakav problem s tim.

Zdravka Kezić, načelnik Klinike za infektivne bolesti na Kliničkom centru Banjaluka, kazala je da trenutno na Kliničkom centru postoji 400 doza lijeka oseltamivira, koji se koristi za terapiju težih oblika gripa i da je nabavljen još u sklopu ranijih priprema za ptičji grip.

"Ako bi se javila pandemija trebalo bi da nabavimo dodatne količine, ali važno je da ga ima na tržištu i da su se neke farmaceutske kuće već oglasile da su spremne da ga isporuče", kazala je Kezićeva.

Ona je navela da se lijek daje onima koji su bilu u kontaktu s oboljelima.

Iz Ministarstva zdravstva FBiH je saopšteno da su kontaktirali farmaceutske kuće kako bi se prikupili podaci o svim zalihama antivirusnih lijekova koji se mogu koristiti kao terapija ovog oboljenja.

"Formirano je stručno koordinaciono tijelo koje će pratiti situaciju i biti u stalnoj vezi sa međunarodnim nadležnim institucijama", navode iz federalnog ministarstva.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH je saopšteno da se pažljivo prati situacija vezana za širenje epidemije svinjskog gripa i shodno tome će nastaviti da upozorava građane BiH na pojačan oprez u slučaju potrebe putovanja u zemlje u kojima su potvrđeni ovi slučajevi.

Većina terenskih službi kažu da nisu dobile nikakve instrukcije niti naloge kako da postupaju u slučaju svinjskog gripa.

Risto Savić, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove u Bijeljini, kazao je da od nadležnih organa nisu dobili nikakve informacije, niti naloge u slučaju da se susretnu s ovim oboljenjem.

Slična situacija je i sa Državnom graničnom službom TK "Sjeveroistok", Jedinica Bijeljina. Novo Blagojević, načelnik ove službe, kazao je, pak, da je Vesna Lukić, prijedorski veterinarski inspektor, takođe juče potvrdila da nema nikakvih instrukcija od viših nadležnih organa kako da postupi u slučaju svinjskog gripa.
Pala prodaja prasića

Dragiša Dunović, uzgajivač svinja iz Nove Topole, kazao je da je na čitavoj banjalučkoj pijaci juče prodano oko 30 prasića, iako je to bio posljednji pijačni dan pred 1. maj i slave Đurđevdan i Markovdan, kada inače prodaja ide odlično i proda se daleko više prasića.

"Prodao sam svega nekoliko prasića, ne znam da li je zbog svinjskog gripa ili zbog toga što ljudi nemaju para, ali prodaja je veoma slaba. Ono što je najveći problem jesu nameti koje moramo platiti svaki put kad uđemo na pijacu, bez obzira da li ćemo nešto prodati ili nećemo", kazao je Dunović.
Upitne ekskurzije

Ministarstvo prosvjete i kulture RS preispitaće odluku kojom su odobrene đačke i apsolventske ekskurzije u Grčku i Španiju zbog pojave svinjskog gripa.

"S obzirom na stanje na terenu, Ministarstvo će u narednom periodu odluku o održavanju ekskurzija u Španiji i Grčkoj preispitati, uz konsultacije sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS i nadležnim zdravstvenim institucijama. Zdravlje djece biće na prvom mjestu prilikom donošenja konačne odluke'', saopštili su iz Ministarstva.

Slobodanka Đukić, direktor Medicinske škole u Banjaluci, kazala je da bi njihovi učenici trebalo da putuju u Španiju polovinom maja, ali da su oni za to da se ne ide u zemlje koje su rizične.

Stanko Stanić, rektor Banjalučkog univerziteta, kazao je da će odluka o ekskurzijama, prvenstveno o putovanju u Španiju, biti donesena u dogovoru sa nadležnim ministarstvima.
Jedna planeta, na njoj smo svi zajedno.

Offline navigator

 • * Vlasnik Foruma *
 • Pro
 • ******
 • Postova: 2522
 • Karma: 14
 • One Planet
  • Balkan
Odg: Svinjska gripa
« Reply #1 : 30.04.2009 - 02:18:43 pm »
Dvadesetdvogodišnja djevojka iz Osijeka u Hrvatskoj, po svemu sudeći najnovija je žrtva virusa svinjskog gripa.
Ovo je u srijedu na vanrednoj konferenciji za novinare u Gospiću rekao ministar zdravstva, Darko Milinović.
Ministar je kazao kako 22-godišnja djevojka iz Osijeka, koja se u utorak vratila s Floride, SAD, ima simptome gripa.
- Ima li djevojka svinjski grip, saznaće se u četvrtak nakon što budu gotovi rezultati testiranja. Iz predostrožnosti zadržana je na liječenju i dobija antivirusne lijekove. Djevojka ima glavobolju, malaksala je i ima temperaturu od 38 stepeni.
Savjet ministara BiH pozvao je nadležne institucije u BiH da pojačaju aktivnosti praćenja i koordinacije informacija u vezi s pojavom svinjskog gripa u svijetu kako bi javnost u BiH bila na vrijeme informisana o razvoju situacije.
Prvi slučaj svinjskog gripa u srijedu je potvrđen i u Austriji.
- Uzorci uzeti od pet pacijenata u Austriji za koje se sumnja da su oboljeli od svinjskog gripa, ispitivani su u bečkom univerzitetskom Institutu za virologiju, i u jednom slučaju pokazalo se da virus ne pripada uobičajenim vrstama i da odgovara izazivaču svinjskog gripa - potvrdio je Franc Hajnc, direktor ovog instituta.
On je rekao da to znači da se kod infekcije jedne dvadesetosmogodišnje žene gotovo sa sigurnošću može reći da je riječ o virusu H1N1.
Negativnim su se pokazali prvi testovi u ostala tri sumnjiva slučaja u Beču, kao i kod jedne moguće infekcije u pokrajini Gornja Austrija.
Žena kod koje su prvi rezultati na virus svinjskog gripa bili pozitivni primljena je u ponedjeljak u jednoj bečkoj bolnici s akutnim simptomima gripa. Ona je rođena u Gvatemali i duže vremena je boravila u inostranstvu u posjeti roditeljima. Budući da je prilikom povratka avionom preko Atlantika već imala simptome, ne može da se isključi da su i ostali putnici u avionu zaraženi.
Iz Ministarstva zdravlja Austrije navode da su sve osobe koje su bile u kontaktu s oboljelom pod kontrolom. Svi pacijenti pod sumnjom da su oboljeli od svinjskog gripa boravili su na putovanju u Meksiku. Njihove probe se nalaze na ispitivanju u Institutu za virologiju.
U Njemačkoj su u srijedu potvrđena tri slučaja zaraze virusom svinjskog gripa, čime se epidemija proširila na još jednu evropsku zemlju, izjavili su zdravstveni zvaničnici.
Četiri sumnjiva slučaja novog gripa zabilježena su u srijedu u Italiji, gdje su u bolnice smještene dvije osobe na sjeveru zemlje, jedna u Kalabriji i jedna u Napulju.
Meksikanka stara 63 godine nedavno je došla u Napulj iz te zemlje u kojoj se prvi put pojavila nova teška zarazna bolest i u toku je ispitivanje. U Paviji, na sjeveru zemlje, testira se jedan muškarac koji se takođe nedavno vratio iz Meksika.
U Bolonji je iz predostrožnosti hospitalizovan jedan muškarac koji je prije tri dana stigao iz Njujorka. Jedna žena podvrgnuta je testovima u Kalabriji, na jugu Italije, pošto su joj se po povratku iz Meksika javili simptomi gripa.
Institut "Robert Koh", zadužen za kontrolu i prevenciju bolesti, saopštio je da se jedna 22-godišnja žena nalazi u bolnici u Hamburgu, a 37-godišnja žena i muškarac slične dobi u odvojenim bolnicama u Bavarskoj.
Vlasti Meksika objavile su da je broj umrlih od epidemiji porastao na 159, ali da će poozbiljiti testove kako bi bili sigurnije da su svi smrtni slučajevi posljedica svinjskog gripa.
Zvaničnici EU izjavili su da bi virus trebalo preimenovati u novi virus umjesto što se koristi izraz svinjski, pošto to navodi na pogrešan zaključak da su svinje prenosioci, što bi moglo ozbiljno da ugrozi mesnu industriju.
Andrula Vasiliu, evropski komesar za zdravlje, izjavila je da nema razloga za paniku i potvrdila da se bolest ne može prenijeti konzumiranjem svinjskog mesa.
- Znamo da je konzumiranje svinjskog mesa sasvim bezbjedno, naravno ako je termički obrađeno. Da ne bi bilo negativnih efekata na našu industriju, dogovorili smo se da bolest od sada zovemo novi grip - rekla je Vasiliu.
Vlade i turističke agencije pojačale su ograničenja na putovanja u Meksiko zbog epidemije svinjskog gripa u toj zemlji.
SAD, Japan, Velika Britanija, Francuska, Izrael, Kanada, Argentina, Švajcarska, Vijetnam, Australija i još neke zemlje upozorile su svoje državljane da ne putuju u Meksiko. Iran je proširio preporuku i na SAD, gdje je potvrđeno više od 60 slučajeva zaraze među ljudima.[size=100%]Preminula djevojčica iz TeksasaDjevojčica iz Teksasa od nepune dvije godine prva je potvrđena žrtva novog tipa virusa H1N1 izvan Meksika, saopštili su američki zvaničnici.
Neimenovani zvaničnik rekao je da je djevojčica preminula od posljedica virusa u ovoj južnoj američkoj državi. Za sada nema više detalja o prvom smrtnom slučaju u SAD, gdje je potvrđena zaraza kod 65 ljudi.
Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da će možda podići stepen uzbune na svjetsku pandemiju na peti nivo, od maksimalnih šest, ukoliko se potvrdi da su osobe iz najmanje dvije zemlje prenijele virus na druge ljude.Srbija u pripravnostiSve zdravstvene službe u Srbiji, povodom pojave svinjskog gripa u svijetu, blagovremeno su odreagovale i u kratkom roku pripremljena su detaljna uputstva i obavještenja koja su dostavljena svim domovima zdravlja, institutima, kao i aerodromima i većim graničnim prelazima.
Ovo je rečeno na sastanku premijera Srbije, Mirka Cvetkovića, i ministra zdravlja, Tomice Milosavljevića, sa članovima Radne grupe Ministarstva zdravlja za pandemiju gripa na kojem je razgovorano o načinu na koji je Srbija pripremljena za sprovođenje preventivnih mjera protiv svinjskog gripa.
Konstatovano je da je za brzo liječenje veoma važno brzo dijagnostikovanje bolesti i da građani moraju biti odgovorni prema sebi ukoliko uoče neke simptome koji se javljaju kod ove vrste gripa.
Dogovoreno je da se izrade lifleti koji će se dijeliti svim građanima pri pasoškoj kontroli kada dolaze iz inostranstva, i onima koji će u narednom periodu putovati u zemlje u kojima je potvrđen svinjski grip.[/size]
Jedna planeta, na njoj smo svi zajedno.

Offline navigator

 • * Vlasnik Foruma *
 • Pro
 • ******
 • Postova: 2522
 • Karma: 14
 • One Planet
  • Balkan
Odg: Svinjska gripa
« Reply #2 : 07.06.2009 - 09:22:25 am »
Ne znam kako je na Balkanu, ali u Svici ih ima 14 za koje je potvrdjeno da su zarazeni.
Jedna planeta, na njoj smo svi zajedno.

Offline selena

 • Svjetska mega carica
 • Pro
 • *****
 • Postova: 1286
 • Karma: 10
 • Djevojka modernih shvatanja
Odg: Svinjska gripa
« Reply #3 : 22.06.2009 - 11:05:38 am »
Evo s jednog foruma sta je napisala kompetentnija osoba:

Ljudi, ne plasite se.
Ovo je samo jos jedan pokusaj da se obrne novac.
Mislim, ne pricam tek onako, vec stoga sto sam lekar i radim upravo na klinici koja se bavi zaraznim bolestima.
Virus koji izaziva ovu vrstu gripa postoji odavno. Sad je kao, popularno pricati o tome, pa ko se razboli, rade tipizaciju virusa, tj. odredjuju kom tipu pripada. I onda dizu prasinu.
A prosle i pretprosle godine, i prethodnih, eeee, koliko ljudi dolazi kod nas sa simptomima gripa, i to jeste grip, nema sta. Ali niti se odredjivalo koji tip, niti se proglasavala epidemija u nasoj zemlji. Naravno, imalo je to svoje razloge...Treba da se uvode mere, da se skracuje radno vreme, da se vrse inspekcije i sprovode mere u kolektivnim smestajima razlicitog tipa, itd, a ima mnogo lenjih i neazurnih, ... Shvatate?
I prica o tim antivirusnim lekovima... Te nema ih dovoljno kod nas, te svasta nesto. Oni su jako toksicni, a i ne smeju da se ordiniraju van bolnickih uslova, a kad se izracuna koliko bi se maksimalno ljudi u epidemiji moglo zaraziti, ima ih dovoljno.
Virus H1N1 jeste u pandemiji 1918-1919. odneo vise od 2o miliona zivota, ali uglavnom zbog bakterijkse pneumonije (upale pluca) kao komplikacije. Sada se to nikako ne bi moglo desiti, jer postoje jako mocni antibiotici. A koji se, takodje daju u bolnickim uslovima.
A Meksikanci, koji su vecim delom potomci Indijanaca srednje Amerike, su manje otporni na mnoge viruse, pa cak i na viruse boginja, koje mi prelezimo kao od sale. Pa znate kao su u jednom od poslednjih pokusaja u SAD istrebili veliki broj Indijanaca? Dali im kao humanitarnu pomoc cebad zarazenu virusom boginja. Za belce bezopasno, al za jadne Indijance, fatalno.
Naravno, kad god neko kaslje, kija, slinavi, itd, pa klonicemo se njega, sta ce nam i taj problem. Ali nije bas sve kao sto mediji zeljni senzacionalizma pisu.

Offline navigator

 • * Vlasnik Foruma *
 • Pro
 • ******
 • Postova: 2522
 • Karma: 14
 • One Planet
  • Balkan
Odg: Svinjska gripa
« Reply #4 : 21.07.2009 - 09:45:34 pm »
Zanimljivo to sto je napisao covjek. I ja mislim da nije toliko strasno, a komplikacije se mogu uvijek desiti. Uskoro letimo za Spaniju i malo mi frka, danas citam neka zena umrla od toga u Spaniji. Evo sta sam jos nasao o tome..
"Svinjska" gripa
U Meksiku je tijekom ožujka i travnja više od tisuću osoba oboljelo od upale pluća, a više od osamdeset osoba umrlo. 


Nedavni izvještaji iz Meksika i Sjedinjenih Američkih Država se od ranijih izvještaja razlikuju po tome što se radi o novoj i jedinstvenoj genetskoj kombinaciji i po tome što većina oboljelih nije imala kontakt sa svinjama, što upućuje na to da se bolest prenosi s čovjeka na čovjeka.

Do 27. travnja 2009. godine je novi virus gripe A/H1N1, takozvane "svinjske" gripe identificiran kod oboljelih osoba u Meksiku, Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi.

Sve osobe oboljele u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama su imale blagi oblik bolesti koji nalikuje na gripu, karakteriziran povišenjem tjelesne temperature koje je praćeno grloboljom, kašljem i/ili curenjem iz nosa.

U Meksiku je tijekom ožujka i travnja više od tisuću osoba oboljelo od upale pluća, a više od osamdeset osoba umrlo. Iz objavljenih informacija nije jasna povezanost virusa „svinjske" gripe s umrlima od upale pluća., tj. nije jasno jesu li umrli bolesnici u Meksiku bolovali od „svinjske„ gripe. Kod manjeg dijela umrlih bolesnika u Meksiku dokazana je infekcija novim H1N1-virusom.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je na temelju podataka koji ukazuju na interhumani prijenos bolesti promijenila razinu pandemijskog stupnja pripravnosti s trećeg u četvrti stupanj prema klasifikaciji SZO-a.

U ovom trenutku preporuke o putovanju i postupku s osobama koje dolaze iz zemalja zahvaćenih epidemijom se značajno temelje na pretpostavkama o inkubaciji bolesti, zaraznosti i mogućnosti liječenja i prevencije bolesti.

Informacije za putnike
U ovom trenutku nema temelja za ograničavanje prometa robe i putnika u zemlje i iz zemalja koje su zahvaćene epidemijom "svinjske" gripe. 


Na temelju dostupnih informacija donosimo preporuke o putovanju u zemlje koje su zahvaćene epidemijom "svinjske" gripe i o postupanju s povratnicima iz tih zemalja.

S obzirom na to da se saznanja o ovoj bolesti svakodnevno dopunjavaju, potrebno je svakodnevno provjeriti na stranicama Zavoda je li došlo do promjena u preporukama.

U ovom trenutku nema temelja za ograničavanje prometa robe i putnika u zemlje i iz zemalja koje su zahvaćene epidemijom "svinjske" gripe.

S obzirom da u Meksiku i Sjedinjenim Američkim Državama još uvijek traje uobičajena sezonska gripa, koja je po svemu sudeći upravo završila u Hrvatskoj, preporučuje se sve putnike u Meksiko i Sjedinjene Američke Države (SAD), a koji se ove sezone nisu cijepili protiv gripe, cijepiti protiv gripe uobičajenim sezonskim cjepivom.

S obzirom da se "svinjska" gripa i upala pluća (neovisno je li uzrokovana virusom "svinjske" gripe ili je u pitanju neki drugi uzročnik) najvjerojatnije prenosi kapljičnim putem (bliskim kontaktom), preporučuje se pridržavanje općih higijenskih mjera za sprečavanje kapljičnih infekcija. To su često pranje ruku sapunom i tekućom vodom i izbjegavanje skupova u zatvorenom prostoru s velikim brojem ljudi te redovito čišćenje i pranje površina. Ostale mjere poput redovitog pranja i dezinfekcije površina koje mogu biti kontaminirane te provjetravanja prostora uglavnom su na putovanju izvan nadzora pojedinca. 

Simptomi i prevencija
Ukućani bolesnika trebaju pojačano provoditi opće higijenske mjere - pranje ruku, provjetravanje, čišćenje površina. 


Povratnici iz zemalja u kojima je dokumentirana lokalna transmisija uzročnika "svinjske" gripe s čovjeka na čovjeka (za sada su to samo Meksiko i SAD), ako nemaju znakova respiratorne bolesti praćene povišenom tjelesnom temperaturom, ne trebaju se podvrgavati preventivnom zdravstvenom pregledu niti stavljati pod zdravstveni nadzor u ovom trenutku.

Ako povratnik iz Meksika ili SAD-a u roku od sedam dana po povratku u Hrvatsku razvije simptome respiratorne bolesti slične gripi (povišena tjelesna temperatura, kašalj, curenje iz nosa, grlobolja, bolovi u mišićima i kostima, glavobolja, umor, mučnina i povraćanje), treba biti pregledan od strane infektologa. Preporučljivo je da osobe sa simptomima bolesti vlastitim prijevozom otiđu na pregled na infektološki odjel najbliže bolnice ili u Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" (Zagreb). Ukoliko je opće stanje bolesnika vrlo teško, treba pozvati hitnu medicinsku pomoć. Nikako se ne preporučuje odlazak u bolnicu javnim prijevozom.

Infektolog će na temelju znakova bolesti i epidemioloških podataka odlučiti o potrebi primjene antivirusnog lijeka i eventualne hospitalizacije kod oboljelog povratnika. Ukoliko na temelju kliničkog pregleda posumnja na gripu i oboljelom ordinira antivirusne lijekove, o tome će infektolog neodgodivo (telefonom) obavijestiti nadležnu higijensko-epidemiološku službu prema mjestu stanovanja bolesnika radi primjene postekspoziciske kemoprofilakse prema strogo određenim kriterijima.

Ukućani bolesnika trebaju pojačano provoditi opće higijenske mjere - pranje ruku, provjetravanje, čišćenje površina.

Ovakav postupnik se primjenjuje u trenutnoj fazi kretanja virusa "svinjske" gripe, radi smanjenja širenja virusa u slučaju unosa iz inozemstva.

Ukoliko dođe do promjene epidemiološke situacije u Hrvatskoj i inozemstvu, bit će objavljene mjere koje će biti prilagođene novonastaloj situaciji.

Jedna planeta, na njoj smo svi zajedno.

Offline navigator

 • * Vlasnik Foruma *
 • Pro
 • ******
 • Postova: 2522
 • Karma: 14
 • One Planet
  • Balkan
Odg: Svinjska gripa
« Reply #5 : 25.07.2009 - 10:01:37 pm »
Svinjski grip, odnosno virus H1N1, od koga je u svijetu do sada umrlo 564 ljudi, izazvao je paniku i kod nas.Ipak, s pojavom prvih slučajeva u našoj, ali i susjednim zemljama ustanovljeno je da oboljeli nisu u životnoj opasnosti, odnosno da je virus manje opasan čak i od običnog gripa.
Zbog velikog broja smrtnih slučajeva u svijetu, a tolike bezopasnosti kod nas, pojavile su se čak i spekulacije da se ne radi o istom virusu, te da je sve možda bio potez farmaceutskih kuća kako bi se prodale zalihe lijekova proizvedenih nakon pojave ptičjeg gripa.
"Ne shvatam zaista kako to da svake godine imamo poneki grip, uvijek životinjskog porijekla, od koga u svijetu umru stotine ljudi, a dok dođe do nas potpuno je bezopasan. Priča se da je to možda napravljeno u nekom laboratoriju, ko zna iz kog razloga", navodi Banjalučanin Milenko Tepić.
Ranko Škrbić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, ističe da je riječ o istoj vrsti gripa, ali da virus H1N1, kao i svi ostali virusi, veoma brzo mutira.
Mutiranje novog virusa: "Ovaj grip je krenuo s dosta nejasnim ishodom kako će se dalje razvijati u Meksiku. Brzo se proširio na SAD i u tom trenutku bojazan u tom smislu da bi mogao značajnije pogoditi čitavu zemaljsku kuglu sa veoma opasnim posljedicama je bila opravdana. Brzo se shvatilo da smrtnost od tog virusa nije tako velika, da je ona otprilike tu negdje kao i kod sezonskog gripa, dva do tri odsto. Najveći broj oboljelih i umrlih je tamo gdje se virus pojavio", govori Škrbić.
U međuvremenu je, priča, došlo do blagog mutiranja tog virusa, bar tako govore informacije koje su dobili od relevantnih institucija i stručnjaka, tako da je i vakcina koja je pravljena za prvi soj, odnosno prvu vrstu virusa, dijelom već na neki način izmijenjena. Zato se, tvrdi, malo i čekalo sa pojavom vakcine.
Prema njegovim riječima, interesantno je da je antivirusna terapija kojom raspolažemo mi ovdje i čitav svijet i dalje efikasna i za prvi soj koji se pojavio i za mutirani soj.
Na pitanje da li postoji mogućnost da je ovaj virus laboratorijski napravljen, Škrbić je odgovorio da kao ozbiljan čovjek i neko ko se bavi zdravstvom ne može nikako da prihvati takvu vrstu opservacije, koja je više laička.
"Ko bi se igrao sa virusom gripa, dizajnirao neki novi soj bez jasnog izgleda kakve će to sutra imati posljedice na ukupno čovječanstvo. Svake godine sezonski grip odnese više života nego što bi jedan grip ovakve vrste prouzrokovao. Činjenica je da se slična stanja ciklički ponavljaju i postoji određeni strah da neke nove vrste gripa sa novim virusima to mogu izazvati. Ali, ne treba vama laboratorij, priroda je sama po sebi najveći laboratorij i pravi takve kombinacije koje ljudski um ne može da zamisli", govori Škrbić.
Dodaje da se ne zna šta će donijeti jesen, kada bude prisutna sezona nižih temperatura i gripa, kao što je sada prisutna u Južnoj Americi, gdje zato ima veći broj slučajeva oboljelih nego u drugim zemljama.
Za očekivati je, ističe, da će ovaj grip trajati više od godinu, a možda i preko dvije.
Škrbić skreće pažnju građanima da lijekove protiv gripa ne mogu uzimati u apotekama sami, kada to požele, nego se tačno zna ko može da ih propiše.
Lijekova ima dovoljno: U Institutu za zaštitu zdravlja RS ističu da se ovaj virus zvanično vodi kao "novi H1N1 2009 pandemijski grip", a ne kao svinjski.
"Iako se pojavom prvih slučajeva oboljelih u Meksiku mislilo da je riječ o svinjskom gripu, praćenjem kompletne epidemiološke situacije i promjenama u samom virusu konstatovano je da se radi o novom virusu H1N1. Broj oboljelih tokom ove pandemije je u porastu sa dosta niskom stopom smrtnosti, koja je čak niža od sezonskog gripa", navode u Institutu.
Dodaju da nije riječ o spekulacijama i marketinškom potezu farmaceutskih kuća, s obzirom na to da SZO zvanično sa svojim članicama kontroliše kompletnu epidemiološku situaciju pojave i kretanja virusa.
"Simptomi novog gripa slični su simptomima sezonskog, a to su povišena temperatura, respiratorne tegobe, malaksalost, bolovi u mišićima… Prenosi se kapljičnim putem - kihanjem, kašljanjem i bliskim kontaktom. Lična higijena je jedna od bitnih mjera kako za sprečavanje prenosa virusa H1N1, tako i za sprečavanje niza drugih infekcija", tvrde.
U liječenju se, kako navode, preporučuje konzumiranje vitamina C i uzimanje dosta tečnosti, a antivirotici se daju u težim kliničkim oblicima, uglavnom kod hospitalizovanih slučajeva.
Lijeka protiv ovog virusa, kažu u Institutu, ima dovoljno, ali on se za sada nalazi samo u bolničkim apotekama, ne može se kupiti, izdaje se samo na ljekarski recept, a preporuke za liječenje određuje infektolog.
Do sada je, ističu, u RS od ovog virusa oboljela jedna osoba, u svijetu je oboljelo 102.902, a umrlo 564 ljudi.
U Federaciji BiH do sada su potvrđena dva slučaja ovog gripa.
Nema vanrednih stanja: "Epidemiološka situacija u BiH, kada se posmatra sa aspekta gripa A H1N1, trenutno je stabilna, što znači da nema nikakvih vanrednih stanja. Mi interventne količine antivirotika imamo. Već prvu distribuciju smo radili po kliničkim centrima", kaže dr Aida Pilav, pomoćnik ministra u Sektoru za javno zdravstvo, monitoring i evaluaciju FBiH.
Dodaje da je interventna količina sasvim dostatna.
"Idemo dalje u nabavku antivirotika i vakcina, očekujući sezonsku gripu koja ide sa jeseni. U stalnom smo kontaktu sa kolegama iz Republike Srpske, razmjenjujemo informacije. Zarazne bolesti nemaju granice", govori.
Objašnjava da se kod sumnjivih simptoma rade brzi testovi, koji potvrđuju prisutnost virusa A, ali da bi se utvrdilo da li je H1N1, ide se na pi-si-ar metodu za koju je referentan Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, Institut za mikrobiologiju.
"Ne treba paničiti, nema potrebe da se ide na brze testove. Ono na šta apeliramo, ako imate simptomatologiju javite se ljekaru koji vas poznaje, koji će dati najbolji mogući savjet. Nemojte zatrpavati infektivnu kliniku brzim testovima, tome nema potrebe. Vjerujte da ćemo odreagovati najbolje što možemo. Ima lijekova dovoljno", naglašava ona.
Na jesen neće biti testova: Kaže da se na jesen, kada se očekuje veći broj oboljelih od gripa, testovi neće raditi jer nema potrebe.
"Test ima smisla kada su pojedinačni slučajevi u pitanju. Vi i sada imate nekakve viroze, povišenu temperaturu, ima simptome slične gripi, ali to nije virus A. Brzi testovi imaju smisla u principu kada se radi o pojedinačnim slučajevima. Sada imamo uvezene viruse koji dolaze sa one strane okeana, iz Australije, Amerike...", tvrdi.
Apeluje na građane da vjeruju svojim ljekarima, kod kojih će dobiti informacije kada počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa, koja će biti od pomoći u prevenciji.
Kaže da se na našim prostorima jača sezonska gripa javlja u principu svake druge-treće godine.
"Kada se pojavila gripa, bile su pretpostavke da je prešla sa životinje na čovjeka, Nazvana je tada svinjska gripa. I narednih dva-tri mjeseca svjetska zdravstvena struka nije bila sigurna u kom pravcu to ide, pa je bila svinjska gripa, te meksička, najnoviji naziv je nova gripa pandemijska HJN1 - 2009. Sreća, virus je izmutirao, a nije se tačno znalo sa kakvim virusom imamo posla", govori Aida Pilav.
Ističe da je općenito prevencija od virusa gripa često pranje ruku.
"Kada kišete i kašljete, radite to u maramicu, ne u ruke. Ima i sada ljudi koji kišu, kašlju, imaju povišenu temperaturu, ali nije to virus A H1N1. Nemojte kihati među ukućanima, provjetravajte prostorije, ukoliko imate malu djecu dezinfikujte predmete opšte upotrebe, igračke", savjetuje Aida Pilav.
I Jelena Ravlija, šef Službe za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH, navodi da se lijek tamiflu nalazi na njihovoj listi lijekova i ne zna da li se može naći u apotekama. U svakom slučaju tvrdi da se ne bi smio izdavati bez recepta.
U pojedinim banjalučkim i sarajevskim apotekama potvrdili su da imaju lijek tamiflu, da se njegova cijena kreće oko 70 KM i da se može kupiti bez ljekarskog recepta. Žurke za bolji imunitetIako su od pojave svinjskog gripa Britanci bili u velikoj panici, plašeći se zaraze, sada su promijenili mišljenje pa namjerno organizuju "žurke svinjskog gripa", kako bi prebolovali mutirani virus H1N1 koji više nije smrtonosan i kasnije bili imuni na njega.
Roditelji Britanci, koji su dugo držali "žurke malih boginja" s početka ljeta, kako bi djeca mogla da dobiju bolest u pogodno vrijeme, prije izvjesnog vremena počeli su da prave slične žurke kako bi učinili djecu imunim na virus novog gripa prije nego što mutira u smrtonosnije oblike.
Takođe, roditelji se plaše da će vremenom da se istanje zalihe antivirusnog lijeka tamiflu, pa se trude da im djeca dobiju što prije grip, kako bi mogli na vrijeme da ih liječe.
Vlasti su apelovale na roditelje da budu mnogo oprezniji kada je u pitanju ovaj virus. Bez obzira na upozorenja ljekara, glasine o organizovanju ovakvih žurki raširile su se po cijelom Komonveltu, od Kanade do Australije.
« Zadnja izmjena: 25.07.2009 - 10:06:59 pm navigator »
Jedna planeta, na njoj smo svi zajedno.

Offline navigator

 • * Vlasnik Foruma *
 • Pro
 • ******
 • Postova: 2522
 • Karma: 14
 • One Planet
  • Balkan
Odg: Svinjska gripa
« Reply #6 : 18.10.2009 - 05:24:55 pm »
Nasao sam neki video o svinjskoj gripi

<a href="http://www.youtube.com/v/lFl3FRNpU4E&rel=0" target="_blank">http://www.youtube.com/v/lFl3FRNpU4E&rel=0</a>
Jedna planeta, na njoj smo svi zajedno.

Offline selena

 • Svjetska mega carica
 • Pro
 • *****
 • Postova: 1286
 • Karma: 10
 • Djevojka modernih shvatanja
Odg: Svinjska gripa
« Reply #7 : 25.10.2009 - 01:02:27 am »
grip ko grip, preboljeli smo i teže :D ako je organizam dovoljno jak nema problema

Offline navigator

 • * Vlasnik Foruma *
 • Pro
 • ******
 • Postova: 2522
 • Karma: 14
 • One Planet
  • Balkan
Odg: Svinjska gripa
« Reply #8 : 25.10.2009 - 10:21:58 pm »
Citam sada da je dovoljno da se covjek samo jednom vakcinise protiv svinjske gripe i imun je za cijeli zivot. Ja se necu vakcinistai protiv tog gripa. Citao sam da je vakcina puna raznih otrova. 
Jedna planeta, na njoj smo svi zajedno.

Offline selena

 • Svjetska mega carica
 • Pro
 • *****
 • Postova: 1286
 • Karma: 10
 • Djevojka modernih shvatanja
Odg: Svinjska gripa
« Reply #9 : 26.10.2009 - 10:17:52 am »
opet se ponavljam, grip ko grip i većina ljudi je imuna na njega. čitala sam na nekom forumu post od djevojke koja radi na infektologiji, kaže nema razloga za brigu, ništa nije opasniji od ove gripe, samo latinoamerikanci generalno nisu otporni na viruse u onoj mjeri u kojoj ostali jesu i zato je toliko meksikanaca umrlo.

ja to kažem poslali im ameri grip da manje preskaču preko granice. ne vjerujem ja u te najednom nastale bolesti.

Offline navigator

 • * Vlasnik Foruma *
 • Pro
 • ******
 • Postova: 2522
 • Karma: 14
 • One Planet
  • Balkan
Odg: Svinjska gripa
« Reply #10 : 20.11.2009 - 08:53:44 pm »
U Svicarskoj ima sajt koji informise o svinjskoj gripi. Adresa sajta je www.pandemia.ch
Ima i na nasem jeziku.

Prevedeno sa nemačkog. Kod svih pitanja interpretacije o postojećem sadržaju merodavna je nemačka verzija.
Pandemija gripa:
Evo kako se možemo zaštititi.
Pranje ruku
Više puta dnevno temeljno operite ruke vodom i sapunom.
Kašljite i kijajte u papirnu maramicu
Prilikom kašljanja i kijanja držite papirnu maramicu ispred usta i nosa. Upotrebljenu
papirnu maramicu bacite u korpu za smeće i nakon toga temeljno operite ruke vodom
i sapunom.
Kašljite i kijajte na rukav u visini lakta
Ukoliko nemate na raspolaganju papirnu maramicu, molimo Vas da kašljete i kijajte na
rukav u visini lakta. To je, sa stanovišta higijene, ispravnije od stavljanja ruke na usta.
Ako ste prilikom kijanja ili kašljanja stavili ruku na usta, sto je pre moguće temeljno
operite ruke vodom i sapunom.
Nabavite higijensku masku
Nošenje higijenskih maski od značaja je pre svega za osobe koje su već obolele.
Takođe, moguće je da će u toku razvoja pandemije nastati situacije u kojima će i za
osobe koje nisu obolele biti važno da nose maske. Preporuke o tome izdavaće državni
organi. Zato je važno da redovno posećujete internet-stranicu: www.pandemia.ch
Ovim merama možete doprineti zaštiti sebe i drugih:
Činjenično stanje: novembar 2009
www.pandemia.ch
Info linija 031 322 21 00
Vakcinacija
Najefi kasnija metoda zaštite od gripa je vakcinacija. Ona se preporučuje osobama sa
povećanim rizikom od komplikacija i osobama koje su sa njima u bliskom kontaktu. Sve
druge osobe koje žele da izbegnu oboljenje od gripa mogu se takođe vakcinisati. Vakcinacija
je dobrovoljna i besplatna. Podrobnije informacije i konrolnu listu za vakcinaciju
možete naći na adresi www.pandemia.ch
Prevedeno sa nemačkog. Kod svih pitanja interpretacije o postojećem sadržaju merodavna je nemačka verzija.
Pandemija gripa: Informacije za osobe
koje putuju u inostranstvo
Preporuke povratnicima i gostima iz inostranstva
Svim osobama koje u toku prvih sedam dana od ulaska u Švajcarsku primete simptome gripa, preporučuje
se da se telefonski obrate lekaru. To je posebno važno za osobe sa teškim simptomima i osobe
izložene povišenom riziku. Lekara treba informisati o simptomima, ruti predjenog putovanja, i drugim
bolestima od kojih se eventualno boluje. Značajno je da sve osobe sa simptomima gripa ostanu u stanu
odnosno hotelskoj sobi, kako bi se sprečilo dalje širenje zaraze.
Jednostavnim merama može se doprineti zaštiti sebe i drugih.
Ostale preporuke
Preporučujemo Vam da pratite medijske izveštaje u zemlji u kojoj se nalazite i da se pridržavate preporuka o
postupanju izdatih od tamošnjih zdravstvenih službi. Ukoliko obolite od gripa, informišite o tome lokalnu
zdravstvenu instituciju. Osobama koje osećaju simptome gripa Savezna uprava za zdravlje (BAG) preporučuje
da odlože putovanje odnosno povratak u zemlju, čime će se umanjiti širenje zaraze.
Kašljite i kijajte na rukav u visini lakta
Ukoliko nemate papirnu maramicu, molimo Vas, kašljite ili kijajte na rukav u visini lakta. To je,
sa stanovišta higijene, ispravnije od stavljanja ruke na usta. Ako ste prilikom kijanja ili kašljanja
stavili ruku na usta, što je pre moguće temeljno operite ruke vodom i sapunom.
Upotrebljenu papirnu maramicu bacite u smeće
Bacite upotrebljenu papirnu maramicu u kantu za smeće i nakon toga temeljno operite ruke
vodom i sapunom.
Kašljite i kijajte u papirnu maramicu
Prilikom kašljanja ili kijanja držite papirnu maramicu ispred usta i nosa.
Pranje ruku
Više puta dnevno temeljno operite ruke vodom i sapunom.
Ponesite higijenske maske i pridržavajte se preporuka izdatih u zemlji u kojoj se nalazite
Pridržavajte se preporuka o nošenju maske, izdatih u zemlji u kojoj se nalazite. Higijenske
maske (hirurške maske Tip II odnosno Tip IIR) ponesite iz Švajcarske, jer je moguće da u
zemlji u kojoj se nalazite zavlada nestašica.
Izbegavajte koliko je moguće fi zički kontakt sa zaraženim osobama
Pri pozdravljanju izbegavajte grljenje, poljupce i rukovanje.
Činjenično stanje: avgust 2009
www.pandemia.ch
Info linija 031 322 21 00
Prevedeno sa nemačkog. Kod svih pitanja interpretacije o postojećem sadržaju merodavna je nemačka verzija.
Pandemija gripa: Šta je važno da znaju svi
oni kod kojih su se pojavili simptomi
Ostanite kod kuće
Ako osetite jedan ili više navedenih simptoma gripa, obavezno ostanite kod kuće, sve dok
se potpuno ne izlečite. Tako ćete sprečiti širenje zaraze. Nakon što se telesna temperatura
normalizovala, pre nego što se vratite svakodnevici, ostanite kod kuće još jedan dan.
Kada moram da se obratim lekaru?
Većina ljudi preboli grip bez teškoća. Ipak, telefonirajte lekaru ukoliko se kod Vas ili Vašeg
deteta pojave teški simptomi gripa (bolovi pri disanju, jako otežano disanje). Osobe kod kojih
su moguće komplikacije* (pre svega osobe koje pate od hroničnih bolesti i trudnice), u slučaju
pojave teških simptoma gripa potrebno je da odmah stupe u kontakt sa lekarom.
Pridržavajte se sledećih mera čim osetite simptome gripa, time ćete zaštititi sebe i druge.
Dobro obratite pažnju na znake koji mogu ukazivati na grip
To su sledeći simptomi:
• Iznenadni porast telesne temperature preko 38°C.
• Groznica, bolovi u glavi, mišićima i udovima.
• Kijavica, suvi kašalj i bolovi u grlu.
• Vrtoglavica i teškoće sa disanjem.
• Bolovi u stomaku, proliv ili povraćanje.
Nošenje higijenske maske
Ukoliko ste oboleli, a stanujete sa drugim osobama, nosite higijensku masku. Time ćete
sprečiti prenošenje zaraze na članove svog domaćinstva. Ukoliko kod kuće negujete obolelu
osobu, takođe nosite masku. Maska ne predstavlja potpunu zaštitu, stoga je neophodno da se
uz nošenje maske pridržavate i svih drugih navedenih higijenskih mera.
Ako ste oboleli a neophodno je da održavate fi zički kontakt sa okolinom, obratite
pažnju na sledeće:
• Održavajte najmanje jedan metar razmaka u odnosu na druge osobe.
• Izbegavajte rukovanje.
• Izbegavajte zagrljaje i poljupce.
• Ne posećujte skupove velikog broja ljudi.
• Nosite higijensku masku.
* Sledeće osobe obolele od pandemijskog gripa (H1N1) podložne su povišenom riziku od nastanka
komplikacija: Trudnice, odojčad, osobe koje boluju od hroničnih bolesti (posebno od bolesti disajnih puteva,
kao što su astma, hronično-opstruktivna bolest pluća (COPD) ili cistična fi broza, hroničnih bolesti srca,
urođenih srčanih mana, bolesti metabolizma, recimo dijabetesa, kao i bolesti bubrega i bolesti krvi), osobe
sa urođenom ili stečenom slabošću imunog sistema i osobe koje primaju imunosupresivnu terapiju, kao i
osobe starije od 65 godina (kod kojih je rizik od zaraze, međutim, umanjen).
Činjenično stanje: septembar 2009
www.pandemia.ch
Info linija 031 322 21 00
Prevedeno sa nemačkog. Kod svih pitanja interpretacije o postojećem sadržaju merodavna je nemačka verzija.
Piktogrami koji se odnose na mere prevencije
Savezna uprava za zdravlje (BAG) kreirala je, u okviru nacionalnih priprema za borbu protiv pandemije,
piktograme koji ilustruju najvažnije higijenske mere. Za upotrebu ovih piktograma važe sledeća pravila:
Piktogrami
Ovi piktogrami su utvrdjeni i ne smeju se ni u kom
slučaju menjati. Informacije Vam stoje na raspolaganju
u gotovom, upotrebnom obliku.
Primena
Veličinu i raspored piktograma dozvoljeno je po želji
prilagodjavati layout-u. Odnos veličina izmedju dva ili
više piktograma ne sme se menjati. Piktogrami se moraju
proporcionalno uvećavati odn. umanjivati a kvalitet
slike očuvati nepromenjen.
Tekstovi
Uz piktograme obavezno stoji tekst. Tekst nije dozvoljeno
menjati.
Zaštićeni prostor
Zaštićeni prostor oko piktograma iznosi 1/6 njegove
širine odn. visine. Ovaj zaštićeni prostor mora ostati
slobodan.
Formatiranje
jpg. je digitalna slika u RGB.
Može se upotrebljavati za Word, PowerPoint, internet,
itd. Uvećanje odn. smanjenje slike bez gubitka kvaliteta
moguće je samo do odredjene mere.
.pdf je vektorska grafi ka u CMYK.
Predvidjena je za upotrebu u svim kompjuterskim sistemima.
Uvećanje odn. smanjenje slike u ovom formatu
ne dovodi do gubitka kvaliteta.
Kontakt: [email protected]
Činjenično stanje: septembar 2009
Kašljite i kijajte na
rukav u visini lakta
Nošenje higijenske
maske
Upotrebljenu
maramicu bacite
u smeće
Kašljite i kijajte
u papirnu maramicu
Pranje ruku
Kod siptoma
gripa ostanite
kod kuće.
Drzati odstojanje
od 1m.
Obratite pažnju na
simptome koji mogu
ukazivati na grip
Kada moram da se
obratim lekaru?
www.pandemia.ch
Info linija 031 322 21 00
« Zadnja izmjena: 20.11.2009 - 08:56:32 pm navigator »
Jedna planeta, na njoj smo svi zajedno.

Offline selena

 • Svjetska mega carica
 • Pro
 • *****
 • Postova: 1286
 • Karma: 10
 • Djevojka modernih shvatanja
Odg: Svinjska gripa
« Reply #11 : 21.11.2009 - 01:33:51 pm »
Jedan zanimljiv mail koji sam primila :

Ideja je toliko je prosta i realizacija jeftina, da ne vidim razloga zašto ne bi probali. Ovako ide priča:

Dok je vladao veliki grip 1919. koji je ubio 40 miliona ljudi, bilo je porodica čiji nijedan član nije oboleo. Neki doktor je zapisao da su te kuće imale jedan zajednički faktor: u svim sobama gde su se ljudi okupljali su imali korpe u kojima su držali po nekoliko glavica neoljuštenog crnog luka. Neko je otkrio ovaj zapis i kasnije testirao tokom neke velike epidemije. Pošto je uspešno delovalo, odneli su jednu glavicu korišćenog luka na laboratorijsku analizu. Unutra su otkrili niz različitih bakterija i virusa. Zaključeno je da je crni luk služio kao prečišćivač vazduha, mamac za mikroorganizme, tako da je prosto usisao sve njih u sebe i tako zaštitio ljude.

Pominje se vlasnica frizerske radnje, čije radnice nikada nisu obolele od nikakve zarazne bolesti, a mnogo puta su služile bolesne klijente. U uglu salona je uvek imala ukrasnu korpicu sa nekoliko glavica luka.

Pretpostavljam da ga ponekad treba promeniti i pri tome koristiti rukavice, odneti ga direktno do kontejnera izvan kuće.

Ne treba se nadati da će o ovome ikada pisati u novinama, da će biti preporučeno od lekara, a još manje od apotekara. Suviše je jeftino i nikome ne donosi pare.

Neki ljudi više vole vakcine, ali ja sam već postavila novu dekoraciju na tri mesta. Ne može da smeta.

Offline navigator

 • * Vlasnik Foruma *
 • Pro
 • ******
 • Postova: 2522
 • Karma: 14
 • One Planet
  • Balkan
Odg: Svinjska gripa
« Reply #12 : 20.12.2009 - 08:10:33 am »
Kada ovako izgledas, imas je.
Jedna planeta, na njoj smo svi zajedno.