Autor Tema: Od koga potice vase ime ili po kome su vas vasi roditelji nazvali  (Posjeta: 2102 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline vuk

• Upraksan clan
Jos iste Veceri sam nagovijestio mome ocu da  cu sledeceg jutra ustati ranije kako bih ocistio i istimario nase konje koji su bili znojavi i umorni od lova,mada se on malo neckao i rekao mi da to nije moj posao ja sam ga ipak ubijedio posto je znao koliko ja volim konje slotio se.
Naravno lovci su proslavljali kod nas cijelu noc ulov i ostali su do sitne sate prepricavajuci dozivljaje i cudeci se da nisu nasli Vucicu za koju su bili svi sigurni da je bila pogodjena.Ja sam ranom zorom izjahao i ponio sa sobom sve trave i ljekovite masti koje je spravljala moja Baka,samo je moj konjic Zekan znao tacno gdje idemo i zato je kao po komandi dao se u pun galop tako da smo dosli do nepristupacne litice za vrlo kratko vrijeme.
Sisao sam dole oprezno razgrnuo lisce i vidio sam da je Vucica u jadnom stanju ali ipak sjaj iz njenih ociju je odavao volju za zivotom i opstankom.Sada sam jjoj vec mogao na miru da previjem ranu i namazem je sa ljekovitim mastima i travama,u bisagama sam imao hranu za nju i korijenje sumskih biljaka koje moze da povrati snagu svakome koga pojede.
Tako i bi Vucica se pridize prvo na prednje noge pa se onda dugim pogledom zagleda u mene i poce da cvili i pokazuje mi neke znake,sto sam ja shvatio da hoce svojoj kuci.
Pametna Vucica mi je cijelim putem pokazivala glavom pravac kojim se trebam kretati i tu se iznenadih da je ta njena jazbina u blizini naseg dvorca gdje smo se mi djeca toliko puta igrali i samo je cudo da je nismo primijetili. Kada smo dosli kod ulaza u jazbinu zacuh   tiho cvilenje unutra i  i vidjeh 3 mala vucica kako izviruju.Odmah mi postade jasno da cilj stare Vucice bio da odvrati lovce i hajkace od jazbine i tako je i sama izlozila svoj zivot odvodeci lovce u suprotnom smeru od svojih mladih...

Sebastijan|97

• Gost
WTF ?

Offline vuk

• Upraksan clan
Bila je to mala jazbina sa ulazom od jedva 30 centimetara ili kako to nasi kazu od 2 pedlja ,medjutim u unutrasnjosti bila je to ogromna pecina duzine oko 30 metara,sirine 25 a visine mozda i 15 metara a odnekuda je dopirala i slaba dnevna svetlost,sasvim dovoljno da se vidi unutra i bilo je toplo sto je i najvaznije posto su zime kod nas na Vucijaku jako hladne.Mali Vucici su bili iznemogli i gladni da bi bilo kako reagovali na moju pojavu ali su se odmah privukli Vucici i poceli da je sisaju,mojoj sreci nije bilo kraja.Ipak sam cuo rzanje moga Zekana i znao sam da moram odmah da idem jer postojala je opasnost da nas neko vidi tu u sumi  i to bi znacilo i kraj nasih vukova sto meni nikako nije islo u glavu zasto ljudi uopste moraju da ubijaju zivotinje ako nisu u opasnosti od istih.
Ostavih hranu i udaljih se sa mojim Zekanom prema nasem dvorcu u velikoj zurbi....

Sebastijan|97

• Gost
jazbina od 30 centimetara ?

Offline rose

• Moderator Balkana
  • Redovan clan
,,,hajde vuce , nastavi s pesmom,,,,lol,,,lol,,,,
,,,,covek koji ne voli nije sposoban da oseti velicinu tudje ljubavi,,,

Offline vuk

• Upraksan clan
....da zajasih na moga Zekana i poput strijele odgalopirah u susret grupi jahaca koja mi  je upravo dolazila u susret,sami jahaci se iznenadise mojim umijecem jahanja kao i mojim krasnim konjem Zekanom koji je bio cist kao rosom umiven a tamna pjega na njegovom bijelom celu mu je davala posebnu lepotu.
Vodja jahaca  se izdvoji iz grupe i podje prema meni,sa dubokim naklonom me pozdravi i dodirujuci sesir sa dva prsta me upita:Ko si ti djecace i gdje si naucio tako dobro da jases? Vidio sam bio je fasciniran i iznenadjen da ja ipak nisam pokazivao strah od ove grupe nepoznatih jahaca.
Odgovorih mu da sam sin Vlastelina Vucijacke Gore i da volim da jasem,u isto vrijeme ga upitah ko su oni i odakle dolaze.
Nasto mi on odgovori da su sa Ozren gore i da vec treci dan love vukove i priupita me dali ima u blizini ima vukova,na sto mu ja odmah pokaza u suprotnom pravcu od jazbine moje vucice i rekoh mu da na 2 sat jahanja  odavde nastaje vucija zona.Oni ti istog momenta ponovo uzjahase i kao munje odjahase a meni pade teski kamen sa srca znao sam da su moji vukovi spaseni.Morao sam brzo da se vratim u nas dvorac da mojim roditeljima nebi ispalo sumljivo ovo moje izbivanje izvan zidina naseg  Branica grada...

Sebastijan|97

• Gost
Lepa pjesma

Offline vuk

• Upraksan clan
Ipak kada se Jahaci udaljise izustih onaj moj poznati zov za vukove Auuuuu,ne prodje dugo vremena a Vucica koja mi spasi zivot onomad mi odgovori isto sa Auuuu u cijem je zvuku bilo toliko zahvalnosti,da sam ja u istom momentu bio i srecan i ponosan na sebe i rekoh u sebi tako treba Vuce i Vukovi treba da zive.
Priblizavajuci se kapijama mog Branica grada primijetih da me sa najvise kule posmatra jedna krupna spodoba,podidjose me neki cudni zmarci i na momenat pomislih:O boze dali neko zna za moju tajnu.?
Ta ista spodoba izadje na zidine kraj glavne kapije i vidjeh da je to moj otac,onako krupan u odijelu od svile i coje sa velikim brkovima,koji su me podsjecali na dabrove,i sa dugom negovanom bradom izgledao je gledajuci odozdo jos  vise zastrasujuce.Tu mi pokaza rukom u pravcu glavnog trga i Rimske stare cesme,poslusah i odjahah u tom pravcu ,odmah Zekana napojih vodom i privezah za precku za konje,dok sam to sve radio zacuh bat krupnih koraka,priblizavao mi se moj otac,vidjeh krajickom oka da mu se nekako preko lica nadvila tamna sjenka,pomislih u sebi drz, se Vuce....

Sebastijan|97

• Gost
VUce ej ti to hoces da kazes da pesma ima preko 300 000 znakova?

Offline vuk

• Upraksan clan
Pridje mi moj otac i stavi svoju krupnu saku na moje slabasno rame,za trenutak me je posmatrao pravo u oci sto meni postade skoro neprijatno,kao da je htio da provjeri dali krijem nesto od njega.
Onda se blago osmjehnu i rece mi da konja vratim u stali i skinem sedlo sa njega jer i on treba da se odmori,posto sutra ponovo treba da se ide u lov.Poslusah oca i klimanjem glave dadoh mu do znanja da cu to odmah uraditi,a on ponovo zastade pogleda me i rece:Nemoj nikad nista da krijes od mene,znas da mozes uvijek racunati na mene,ako te nesto muci samnom mozes uvek razgovarati.Bi mi drago cuti to iz usta moga oca pogotovu sto je uvijek bio skrt na recima, a kopkalo me je i to dali zna za moju tajnu i kako ce reagovati na sve to.Ipak odlucih da mu ispricam pa sta bude i tako prvo poceh izdaleka da mu objasnjvam a on me je sutke slusao i samo je ponekad micanjem obrva pokazivao svoju zainteresovanost i cudjenje... ;)...

Offline vuk

• Upraksan clan
Otkrih mome ocu da u nasoj blizini krijem i hranim vukove i da mi oni puno znace posto mi je stara Vucica spasila zivot.Rekoh mu isto tako da sam spreman i da ih branim i zastitim po svaku cijenu objasnjavajuci mome ocu da ce oni cim mladi vucici objacaju svakako napustiti tu pecinu i otici za prirodnim zovom,jer vuk ne moze da bude na istom mjestu duze vreme.
Otac klimnu glavom u znak odobravanja i rece:Neka ti bude Vuce ali  i sam znas koliko je tesko sa Vukovima.
Ipak sutra idemo u lov na srndace i bilo bi dobro da se sada odmoris i sutra podjes sa nama,prihvatih sa velikom radoscu i ponosom jer u lov na srndace nije mogao svako da ide...

Offline rose

• Moderator Balkana
  • Redovan clan
,,,super vuce druze,,,cekamo za jos,,,
,,,,covek koji ne voli nije sposoban da oseti velicinu tudje ljubavi,,,

Offline vuk

• Upraksan clan
Ranom zorom u isto vrijeme kada pjetlovi pocinju svoju pjesmu probudi me zvuk roga,sto je znacilo da ucesnici lova treba da se okupe u sto kracem vremenu i posle kratke ceremonije ispijanja caja od preprzenog  secera da se krene u lov,dok su odrasli tu imali u svojim drvenim ploskama i tradicionalno pice sljivovicu koja ih je dodatno grijala u ove hladne dane.
Naravno tu je se iskupio i cijeli Branic grad,da bi ispratili i pozeljeli dobar ulov svojim lovcima.Poslije kraceg vremena moj otac je dizanjem ruke dao znak duvacu u rog da najavi pokret posto su konji vec postali nervozni i poceli su da rzu i tapkaju u mjestu.
Odmah sam primijetio da je pravac naseg kretanja bio drugaciji od uobicajenog...
A ja sam stalno brinuo za moje vukove i nije mi bilo svejedno sta ce se sa njima desiti jer oni su bili ono najvaznije na Vucijackoj Gori. ;)

Sebastijan|97

• Gost
Jel je to kraj pesme?

Offline vuk

• Upraksan clan
Toga dana bio sam posebno ponosan na sebe i svijet koji me okruzuje,uspio sam da spasim moje Vukove i kada mladi vucici ojacaju mogu slobodno da napuste kraj koji je za njih bio opasan.
Okrenuo sam konja prema sjeveru i odjahao brzinom strijele prema spilji sa mojim vukovima.
Odmah sam izustio dugi tihi zavijajuci znak nasto se Vucica pokaza a za njom i mladi vucici koji su sada vec bili dobro ojacali.Tu sam im odmah dao do znanja da uskoro moraju da napuste jazbinu i presele se u planinske predjele Ozren planine gdje ima manje ljudi a hrane u izobilju.
Vidio sam da su oci stare Vucice se na momenat ovlazile i da joj nije bilo svejedno ali razumila me je,jos sam se neko kratko vrijeme tu igrao sa  malim vucicima koji su mi lizali i grickali ruku dok sam ih hranio sa komadicima srneceg mesa.Morao sam brzo da odjasem i da se prikljucim ostalima da nebi nesto posumnjali.

Offline astra

• Easy
  • Upraksan clan
Hahaha,ne znam koliko je kulturno da upadam u skoro blog VUKA,ali ajde da kazem i ja otkud moje neobicno ime,bar za nase podneblje.
Moja majka je kao mlada citala ljubavni srednjovjekovni roman Tristan i Izolda i eto ,posto nisam Tristan,podrazumijeva se onda da sam Izolda.Najzanimljivije je u toj njenoj zelji sto je bila ocarana izgledom te Izolde crvene kose i zarko je zeljela da i njena prva kcer ima crvenu dugu kosu...i gle cuda....Bog ju je cuo,dobila je upravo crvenokosu Izoldu.
GreŠiti Je Ljudski. Ali Ako Vam Se Gumica IstroŠi Pre Olovke, Malo Ste Preterali.