Autor Tema: Ljekovito bilje  (Posjeta: 12132 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline navigator

  • Moderator foruma
  • Pro
  • *****
  • Postova: 2523
  • Karma: 14
  • One Planet
    • Balkan
Ljekovito bilje
« : 18.01.2009 - 08:58:53 pm »
Sta sve znate o ljekovitom bilju i cajevima?

Ovaj put, Persun (to sam nasao na nekom sajtu ;D)

Peršun (lat. petroselinum sativum) je idealno sredstvo za prevenciju osteoporoze, jačanje kostiju, te za liječenje i otklanjanje niza unutrašnjih i vanjskih poremećaja u ljudskom organizmu. Ova biljka mediteranskog područja pripada porodici štitarki, a naziva se još i ak, ac, majdonos, petrušin, petrešin.

Najzanimljiviji dio iz istorije peršuna svakako je priča iz vremena starogrčke kulture, u kojoj je on bio sveta biljka. Stari Grci bi peršunovim vijencem okrunili pobjednike Olimpijskih igara i pjesnike, a smatrali su ga i simbolom smrti. Posipali su ga preko grobova svojih mrtvih pa je izraz: "Treba još samo peršun" značio da čovjek umire.

Rimljani su ga servirali kao ukras i za poboljšavanje kvaliteta hrane, a njime su hranili i gladijatore prije borbi kako bi im dali snagu, lukavstvo i pooštrili reflekse.

Bili su uvjereni da će ih peršun održati trijeznim na svakodnevnim bahanalijama. Engleski kralj Henri Osmi je smatrao da ništa ne poboljšava ukus ribe kao marinada od peršuna i maslinovog ulja. Poznato je i da peršunovom sjemenu treba dugo vremena da proklije, pa su mnogi zbog toga znali govoriti da "sedam puta odlazi đavolu i nazad prije nego što nikne, a ako se i pojavi peršunov list, tada je samo častan čovjek stavio sjeme u zemlju".

Vračevima je bio poznat recept po kojem su smrtnog neprijatelja mogli maknuti s ovog svijeta tako što su ubrali grančice peršuna, stalno su mrmljali njegovo ime, a poslije nekoliko dana bio je sigurno mrtav. Danas je peršun nezamjenjiv začin u gotovo svim kuhinjama svijeta!
Ljekovito djelovanje

Svjež peršun čisti krv, rastvara naslage na zidovima vena, održava elastičnost krvnih sudova, pomaže u izbacivanju pijeska iz bubrega, liječi gluvoću i infekcije uveta i koristi u raznim mješavinama protiv impotencije. Grickanjem peršuna se otklanja neprijatan zadah iz usta.

U manjim dozama lišće i korijenje peršuna stimuliše apetit, pojačavaju sekreciju stomačnih sokova i poboljšava varenje. Peršun ima blago laksativno dejstvo, pa se uz druge biljke može koristiti protiv zatvora. Može se koristiti i za iskašljavanje, jer pomaže da se šlajm lakše izbaci iz bronhija i pluća.

Kao i drugo zeleno povrće, nadzemni dio biljke je bogat hlorofilom, flavonidima i vitaminima, a naročito obiluje vitaminom C. Korijen sadrži proteine, vitamine, minerale, flavonide i druge korisne sastojke. Sjeme takođe ima ljekovita svojstva jer sadrži eterična ulja od kojih ljekovito dejstvo ima apiol, miristicin i terpeni. Esencijalna ulja peršuna stimulišu uterus, povećavaju količinu mokraće, smanjuju infekciju urinarnog trakta i uništavaju bakterije. Zbog toga što peršun jako "zagrijeva", kod jake upale ili razdraženja bubrega treba ga oprezno koristiti.
Upotreba u kuhinji

Listiće peršuna upotrebljavamo za začin i ukrašavanje. Ne smije se kuvati, već se dodaje u jelo na kraju. Tako se sačuvaju svi vitamini i minerali. Ne valja ga sušiti ni konzervirati. Može se, međutim, zamrznuti. U frižideru, zapakovan u najlon kesu, može da se očuva svjež i do tri dana. Korijen peršuna koristimo kao povrće za supu. Peršun kao začin u jelima pospješuje probavu, a njime se začinjavaju supe, krompir, povrće, sosovi, salate, gulaši, riba i mediteranska jela.

Trudnice i dojilje ne smiju uzimati sok od peršuna ili peršunovo ulje zbog toga što može podstaknuti kontrakcije materice. Nekoliko listića posluženih kao ukras jela vjerovatno neće naškoditi ako se pojedu. Ako se peršun često primjenjuje kao ljekovita biljka, mora se povećati unos hrane bogate kalijumom, budući da diuretici odstranjuju kalijum iz organizma.
Recepti

Peršunov sirup - Sastojci sirupa su jedan kg bagremovog meda, dva dl soka od korijena i lista, pet dl soka od maline. Sve sastojke treba dobro izmiješati. Uzimati tri puta po kašiku prije jela za slabe nerve.

Namaz od peršuna - Sastojci namaza su jogurt, kašičica isjeckanog peršuna, kašičica maslinovog ulja i kašičica bijelog luka u prahu. Sve izmiješati i jesti s prepečencem natašte prije doručka, za anemiju i detoksikaciju organizma.

Peršunovo vino - Sastojci vina su 12 grančica peršuna, litra bijelog vina, dvije kašike jabučnog sirćeta, 30 dag meda od ruzmarina. Grančice peršuna staviti u bijelo vino i dodati dvije kašike jabučnog sirćeta. Kuvati 10 minuta na laganoj vatri. Nakon 10 minuta skinuti s vatre i procijediti. Dodati med i ponovo staviti da lagano kuva još pet minuta. Kad se malo ohladi uliti u boce. Uzimati tri puta po kašičicu prije jela kod oboljenja srca i angine pektoris.

Čaj od peršuna - Sastojci čaja su kašika korijena peršuna i 2,5 dl vode. Kuvati pet minuta korijen peršuna, poklopiti 10 minuta i ohladiti, pa procijediti. Piti tri puta po šoljicu, a služi za liječenje nadutosti, otežanog mokrenja, umirenje nerava i ublažavanja bolova.

Čajna mješavina - Sastojci su 50 g korijena peršuna, 50 g korijena abdovine, 50 g kore krkavine i 50 g ploda borovice. Od te mješavine uzeti kašiku i kuvati u dva dl vode pet minuta. Poklopiti da se ohladi i nakon sat procijediti. Piti u gutljajima jednu do dvije šoljice tokom dana za liječenje vodene bolesti.

Čišćenje krvi - Sastojci su 100 g lista peršuna, 100 g korijena peršuna, 100 g borovice i 100 g maslačka. Od čajne mješavine ovih biljaka uzeti dvije kašike i preliti sa šest dl kipuće vode. Poklopiti, pustiti da odstoji sat i procijediti. Dobro je i ako bobice borovice zgnječite. Piti zaslađeno tri puta po dva dl na dan, a tom napitku možete dodati propolis tako da u čaj ukapate tri puta po 10 kapi propolisa.

Čaj za metabolizam - Sastojci su 100 g korijena peršuna, 100 g lista peršuna, 100 g sjemena peršuna. Od te mješavine uzeti dvije kašike i kuvati u dva dl vode pet do osam minuta, poklopiti, pustiti da odstoji sat i procijediti. Piti prije jela po šoljicu dok ne potrošite mješavinu. Ova čajna mješavina koristi se za čišćenje bubrega od pijeska, protiv žutice, za liječenje jetre i sljezine.

Za ublažavanje šećerne bolesti - Narendati sitno korijen peršuna i isjeckati tek ubrano lišće pa izmiješati sa šoljom jogurta ili kiselog mlijeka. Popiti ovo svako veče prije spavanja.
> Domains & Hosting <> Web Design<>BalkanBoard.com Forum
Jedna planeta, na njoj smo svi zajedno!
Balkan Chat soba

Sebastijan|97

  • Gost
Odg: Ljekovito bilje
« Reply #1 : 18.01.2009 - 10:34:27 pm »
Cekaj ajde nabroj koje ljekovito bilje postoji :)

Offline navigator

  • Moderator foruma
  • Pro
  • *****
  • Postova: 2523
  • Karma: 14
  • One Planet
    • Balkan
Odg: Ljekovito bilje
« Reply #2 : 25.01.2009 - 08:13:18 pm »
Cekaj ajde nabroj koje ljekovito bilje postoji :)
[/quot
Cekaj ajde nabroj koje ljekovito bilje postoji :)

Ima ga puno, ali evo jos nesta poznato :)

U narodu, bijeli luk je lijek za sve, prema kojem se ima vrlo veliko povjerenje. U tom gotovo fanatičnom iskonskom vjerovanju ide se često tako daleko da se bijeli luk i danas u nekim domaćinstvima na selu upotrebljava ne samo kao preventivno, već i kao magijsko zaštitno sredstvo protiv zlih duhova i drugih nevidljivih opasnih sila.

Nema seoske kuće koja ne sadi luk. Bijeli luk se gotovo redovno jede i stavlja kao začin u razna jela. Za vrijeme raznih epidemija tifusa, kolere, kuga, dizenterije, gripa i uopšte kad god se javljao velik pomor naroda od zaraznih bolesti, uvijek je kao preventivno sredstvo preporučivan i svakodnevno upotrebljavan, prije svega, bijeli luk. Kad je majka spremala sina u vojnike, a jedro dijete na ulicu, uvijek se negdje oko tijela krilo malo bijelog luka.
U hram bez "smrdljive ruže"

Stari Grci su takođe mnogo cijenili luk. Iako su zabranjivali pristup u hramove onima koji su jeli bijeli luk, a nazivali su ga "smrdljiva ruža", ipak je malo ljekovitih droga koje su toliko poštovane kao bijeli luk. Orfej spominje bijeli luk, kukurijek i druge biljke kao lijek. Hipokrat u svojim djelima navodi bijeli luk kao lijek protiv crijevnih parazita, za uređivanje stolice i pojačavanje mokrenja.

U početku, dok ne osvojiše zemlje i gradove izvan male rimske države i Italije, i prvi Rimljani, kao uostalom i svi drugi primitivni i siromašni narodi, upotrebljavali su za lijek, začin i hranu skromne i malobrojne sirovine svog kraja. Znali su i upotrebljavali uglavnom kupus, bijeli i crni luk. Kasnije, u moćnoj i ogromnoj rimskoj imperiji, bijeli luk i crni hljeb ostadoše i dalje za sirotinju, za plebs, a vlastodršci počeše sve više upotrebljavati i prekomjerno uživati skupocjene droge jakog fiziološkog dejstva, najviše fine aromatične začine i mirise iz pokorenih zemalja Azije i Afrike. Virgilije spominje upotrebu iscijeđenog soka iz bijelog luka i majčine dušice. Slavni medicinski pisac i ljekar rimskih legija, otac praktične ili galenske farmacije, Galenus navodi bijeli luk kao najomiljeniji narodni lijek protiv svih bolesti i zato ga naziva "seljački terijak".
Ljekoviti sastojci

Bijeli luk sadrži oko 200 biološki aktivnih jedinjenja, od kojih su mnoga značajna u prevenciji bolesti. Tako je supstanca alicin, koju sadrži bijeli luk, antivirusna, antigljivična i antibakterijska.

Osim toga, bijeli luk je bogat mineralima, kalcijumom, sumporom, fosforom, gvožđem, ugljenim hidratima, sumpornim eteričnim uljima, azotnim materijama, alinom, fermentima i vitaminima A, C i grupe B. Bijeli luk je i antioksidans, budući da je bogat aminokiselinama koje sadrže sumpor. U drugim proizvodima biljnog, a i životinjskog porijekla, sumpora ima veoma malo ili ga uopšte nema. Nedostatak ovog važnog elementa može da dovede do teških posljedica po čovjekovo zdravlje.
Upotreba u naučnoj medicini

Bijeli luk se sve više i raznovrsnije upotrebljava u naučnoj medicini. Osim galenskih, izrađuju se i preparati u farmaceutskoj industriji. Upotreba u naučnoj medicini uglavnom se poklapa s primjenom u narodnoj. Ulazi u sastav raznih preparata za izazivanje apatita, za jačanje, kao stimulans nervnog sistema, protiv visokog krvnog pritiska, arterioskleroze i dječjih glista, kao efikasno antiseptično preventivno sredstvo protiv raznih zaraznih bolesti, protiv hroničnog bronhitisa, velikog i običnog kašlja kao ekspektorans, u obliku kašice za liječenje čireva i uboja, a za vrijeme Drugog svjetskog rata i za sprečavanje zagnojavanja rana, protiv peruti, opadanja kose itd.

Najnovija istraživanja ukazuju da bijeli luk ima i antikancerogena svojstva, a ulja iz bijelog i crnog luka pokazala su se učinkovitim protiv raka kože. Osim toga, redovno uzimanje bijelog luka smanjuje rizik od pojave raka debelog crijeva.

Bijeli luk nije zaobišao ni kozmetiku. On pospješuje metabolizam, dovodi do poboljšanja čovjekovog zdravlja, a sve se to, na svoj način, odražava i na spoljašnjem izgledu. Odlično pomaže protiv kožnih problema, poboljšava rast kose, jača zube i desni; čak pomaže i da odbacite suvišne kilograme.
Recepti

Protiv peruti - Neophodno je napraviti kašicu od dva-tri čena bijelog luka i dva sata prije pranja kose utrljati u korijen kose. Zatim treba oprati kosu sapunom ili neutralnim šamponom. Ovu proceduru je potrebno upražnjavati dva mjeseca poslije čega perut obično nestaje na više godina.

Protiv bradavica - Svjež čen bijelog luka sitno isjeckati i staviti na bradavicu, a okolnu kožu prethodno namazati nesoljenim svinjskim salom. Bijeli luk pričvrstiti flasterom. Flaster sa bijelim lukom treba mijenjati svakodnevno. Takođe je moguće obložiti kožu okolo bradavice s unutrašnjošću kore od banana i kapati na samu bradavicu sok od bijelog luka. Flaster se u tom slučaju treba mijenjati svakog dana. Bradavice iščezavaju kroz 7-10 dana. Ovo sredstvo je veoma pogodno i za liječenje žuljeva. U tim slučajevima se obično bijeli luk pričvršćuje flasterom na oboljelo mjesto preko noći.

Za liječenje gnojnih bubuljica - Svakog dana treba napraviti svježu kašicu od nekoliko izgnječenih čenova bijelog luka i stavljati ih na lice. Ovu masku treba držati 10-15 minuta - ne duže. Ukoliko vaša koža ne može da izdrži takav surov metod, npr. ukoliko pocrveni ili osjetite bol, tada treba prekinuti s ovakvim načinom liječenja.

Protiv zubobolje - Poslije jela, ispirati usta čajem od bijelog luka i to je privremeno obezboljivanje zuba iz koga je npr. ispala plomba. U tom slučaju u rupu u zubu možete staviti ili kuglicu od vate koja je natopljena sokom od bijelog luka, ili komadić svježeg bijelog luka.
> Domains & Hosting <> Web Design<>BalkanBoard.com Forum
Jedna planeta, na njoj smo svi zajedno!
Balkan Chat soba

Sebastijan|97

  • Gost
Odg: Ljekovito bilje
« Reply #3 : 26.01.2009 - 05:23:31 am »
pa dobro nabroji nekoliko ne sve

Offline rose

  • Moderator foruma
  • Redovan clan
  • *****
  • Postova: 329
  • Karma: 6
Odg: Ljekovito bilje
« Reply #4 : 28.02.2009 - 11:58:44 pm »
Još u davnoj povijesti narod je okrenuo svoje lice prirodi, promatrajući prirodne zakone i proučavajući njezinu ljekovitu snagu. To je bio put koji je počeo donositi plodove. Proučavalo se djelovanje biljaka, plodova, minerala i domaćih produkata na liječenje pojedinih bolesti. Tako se stvorila posebna grana medicine. Danas je naučna medicina već daleko otišla u pronalaženju lijekova. Veliki dio zanimanja medicine posvećen je proučavanju ljekovitog bilja, njegovom utjecaju na naše tijelo, bolest i stvaranju dobrog lijeka za naš organizam. Svuda oko nas postoji opća ravnoteža, pa tako i ravnoteža bolesti i ljekovitog bilja. Sve bolesti pa čak i one najteže za koje smatramo da su neizlječive, u prirodi to jest u ljekovitom bilju ima lijek. Stvar je u tome, da treba znati koja je ljekovita biljka najuspješnija u liječenju pojedinih bolesti, jer svaka biljka ima svoje određeno ljekovito svojstvo. Također miješanjem biljaka, te njihovih dijelova (kao što su: list, cvijet, korijen itd.) pa tako i njihova svojstva u nekim određenim količinama dobivamo lijekove za mnoge bolesti
,,,,covek koji ne voli nije sposoban da oseti velicinu tudje ljubavi,,,

Offline rose

  • Moderator foruma
  • Redovan clan
  • *****
  • Postova: 329
  • Karma: 6
Odg: Ljekovito bilje
« Reply #5 : 01.03.2009 - 12:05:01 am »
 ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,Celer,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Stanište: celer raste kao divlja ili samonikla biljka i kao kultura koja se uzgaja u vrtovima, pitomi celer. Divlji ili samonikli celer raste na obalnom području, a i na vlažnim područjima širom cijele Europe, može se pronaći i na drugim kontinentima.
Opis biljke: za divlji celer se smatra da je otrovna biljka pa njega ne koristimo u liječenju ljekovitim biljem, dok njegov srodnik, nama dobro poznat, vrtni ili pitomi celer je veoma značajna ljekovita biljka. On je jednogodišnja, a također dvogodišnja ili pak višegodišnja zeljasta biljka koja pripada porodici štitarki. Ima mesnato ili vretenasto, a ponekad i gomoljasto odebljani korijen. Celer ima razgranatu stabljiku koja naraste od 40 do 80 cm. visine. Listovi su sjajni i tamno zelene su boje, veliki su i perasto razdijeljeni, dok su mu listići klinasti, nazubljeni i na vrhu urezani. Cvjetovi su na kratkoj peteljki s bijelim i sivo bijelim cvjetićima koji su skupljeni u štit, dok je kuglasti plod rebrast.
Vrijeme cvatnje: celer cvijeta od srpnja do rujna.
ljekoviti dijelovi: korijen kojeg vadimo od polovice rujna do polovice studenog. Ima svojstven aromatičan miris i posjeduje obilje eteričnog ulja. Te svježa biljka koju sabiremo od svibnja do kraja kolovoza.
Ljekovita djelovanja: najviše ljekovitih tvari sadrži u sirovom i svježe iscijeđenom soku. Sadrži vitamine A, C, E, B kompleksa, razne minerale, kalcij, natrij, eterična ulja te mnoge druge tvari. Celer koristimo u liječenju reumatskih bolesti, gihta, kroničnog katar pluća, pretjerane gojaznosti, nadutosti, pomanjkanja teka. Celer djeluje kada ga jedemo svježeg ili pijemo sok antibakterijski i antimikotički u grlu, crijevima i želucu, u ustima te djeluje na mokraćni sustav. Poboljšava rad bubrega i jako utječe na pospješivanje menstruacije. Također celer poboljšava cirkulaciju krvi i samu krv.


 
,,,,covek koji ne voli nije sposoban da oseti velicinu tudje ljubavi,,,

Offline navigator

  • Moderator foruma
  • Pro
  • *****
  • Postova: 2523
  • Karma: 14
  • One Planet
    • Balkan
Odg: Ljekovito bilje
« Reply #6 : 28.03.2009 - 11:12:50 am »
Za pravilan razvoj djece, za ishranu sportista i rekreativaca, za ishranu trudnica, za sve one koji imaju pojačane tjelesne napore ili se oporavljaju od posljedica bolesti, proizvodi od soje preporučuju se zbog svog povoljnog dejstva. 

Najnovija istraživanja ne prave razliku između biljnih i životinjskih proteina u pogledu iskoristljivosti u organizmu. Uz to soja je jeftinija, nema holesterola i nijednu od teže svarljivih i štetnih masnih kiselina koje se nalaze u svim životinjskim namirnicama.

Danas možemo reći da soja (lat. Glycine max) pripada funkcionalnoj hrani, što znači da je između namirnice i lijeka. Ubraja se u najstarije kultivisane biljke u svijetu, a u istočnoj Aziji uzgajala se još prije 4.000 godina, a u Evropu je donesena tek u 18. vijeku.

To je jednogodišnja biljka s mahunama u kojima se nalazi dva do pet okruglih zrna, žute, žuto-zelene ili smeđe boje. Zrno sadrži 36 do 40 procenata proteina, 15 do 23 procenta ulja, blizu 34 procenta ugljenih hidrata, tri do šest procenata mineralnih materija i znatan broj vitamina.

Glavna karakteristika sojinog zrna i ono što soju izdvaja od ostalih mahunarki je visok sadržaj punovrijednih proteina. Sojino zrno je namirnica biljnog porijekla koja sadrži sedam aminokiselina bez kojih organizam ne bi mogao da opstane. Od ugljenih hidrata sadrži polisaharid dekstrin koji ima veliku ulogu u ishrani dijabetičara, jer ne dozvoljava da se naglo poveća sadržaj glukoze u krvi. Ona je odličan izvor lecitina i vitamine E. Ovi prirodni antioskidansi sprečavaju oksidaciju LDL holesterola. Soja je bogata i magnezijumom, koji igra važnu ulogu u funkcionisanju kostiju, srca i arterija.

Kada se hrana životinjskog porijekla zamijeni onom koja se pravi od soje, u krvi opada nivo "lošeg" holesterola, a raste nivo "dobrog". Ovaj efekat može da proizvede i količina od samo 25 grama sojinog proteina, pa je jasno zbog čega je američka Uprava za hranu i lijekove 1999. godine dozvolila da na naljepnicama za jela od soje stoji naznaka da su korisna za srce.

Više od 40 naučnih studija potvrdilo je da soja poboljšava funkcionisanje prostate. Ona je bogata izoflavonima, biljnim hormonima koji su snažni antioksidanti. Ispostavilo se, takođe, da sojin protein inhibira one enzime koji stimulišu uvećavanje ćelija prostate. Rak ove žlijezde se rijetko javlja kod azijskih muškaraca i to se uglavnom pripisuje velikom konzumiranju soje.

Statistički podaci iz Azije ukazuju na to da soja može da posluži ženama da poslije menopauze spriječe smanjivanje gustine koštanog tkiva, odnosno umanje svoje šanse da dobiju osteoporozu. Ali i muškarci profitiraju uzimajući hranu od soje, jer ona čuva snagu kostiju i čini ih otpornim na gubitak minerala. Osim toga, ovaj "pasulj" sa Dalekog istoka može da preduprijedi pojavu artritisa.

Iako nema studije u kojoj se decidirano kaže da soja smanjuje rizik da se oboli od raka debelog crijeva, izvjesno je da ona igra značajnu ulogu u očuvanju zdravlja čitavog digestivnog trakta, pa samim tim i ovog crijeva. U soji ima prirodnih deterdženata, tzv. saponina, koji se u crijevu vezuju za holesterol i tako sprečavaju njegovu apsorpciju.

Dijabetičari imaju visok nivo glukoze u krvi zato što njihove ćelije ne prepoznaju insulin, hormon koji tijelu poručuje da apsorbuje ovaj šećer. Međutim, ako jedu bilo šta što se proizvodi od soje, zbog njenog vlaknastog sadržaja nivo glukoze im se smanjuje. Jedan kilogram ove čudesne biljke sadrži proteina koliko i 8 kg mesa, ili 7 l mlijeka ili 50 jaja i svih osam esencijalnih aminokiselina! Osim toga, pravi je rudnik minerala, vitamina i vlakana!
Alergija na soju

Alergija na soju predstavlja odgovor imunog sistema na soju, za koji organizam pogrešno vjeruje da je štetna. Jednom kada imuni sistem "odluči" da je soja štetna, on formira specifična antitijela na nju. Sljedeći put kada alergična osoba pojede neki proizvod od soje, imuni sistem ispušta veliku količinu hemikalija, uključujući i histamin, da bi zaštitio organizam. Ovim hemijskim procesima se aktiviraju simptomi tipični za alergiju, koji utiču na respiratnorni i gastrointestinalni trakt, kožu ili kardiovaskularni sistem. Oko 0,5 odsto ljudi je alergično na soju. Ljudi koji su alergični na soju, često su alergični i na kikiriki, grašak, pšenicu, raž, ječam.
Recepti

Sojino mlijeko - Potrebna jedna šolja sojinog brašna i 4-5 šolja vode. U brašno se postepeno doliva voda, uz stalno miješanje da se ne bi stvorile grudvice. Ostavi se da stoji dva sata, a poslije toga kuva 40 minuta u sudu za kuvanje mlijeka sa duplim dnom. Ako je mlijeko suviše gusto, dolije se još malo vode, prokuva i ostavi da se ohladi. Hladno se procijedi kroz cjediljku obloženu trostrukom gazom ili čistim platnom. Mlijeko se po želji može malo posoliti ili zasladiti medom i njime preliti kukuruzne pahuljice.

Pilav s komadićima soje - Potrebno 50 g sojinih komadića, 300 g pilećeg mesa, 1 glavica crnog luka, 1 šargarepa, 160 g pirinča, peršunov list, so, ulje. Na ulju propržiti crni luk i šargarepu, dodati na kockice isječeno pileće meso pa i njega nakratko propržiti. Dodati hidrirane sojine komadiće, pirinač i začine, naliti dovoljnom količinom vode i kuvati dok pirinač ne omekša.
> Domains & Hosting <> Web Design<>BalkanBoard.com Forum
Jedna planeta, na njoj smo svi zajedno!
Balkan Chat soba

Offline navigator

  • Moderator foruma
  • Pro
  • *****
  • Postova: 2523
  • Karma: 14
  • One Planet
    • Balkan
Odg: Ljekovito bilje
« Reply #7 : 13.05.2009 - 07:35:50 pm »
Ljekovito bilje: Bor

Borovi se sade svuda gdje čovjek živi jer njegovi isparljivi sastojci ne samo da prijatno mirišu, nego i osvježavaju i povoljno djeluju na čovjekovu psihu, a imaju i antimikrobna, antiseptična svojstva.

Ovo drvo je pored jela najrasprostranjeniji četinar na našim prostorima. Bijeli bor (Pinus silvestris) ima stablo koje može narasti više od 10 metara. Dok je mlad, njegove grane i deblo pokriveni su smeđecrvenom korom koja poslije postaje sivosmeđa. Grane se šire u obliku kišobrana. Iglice bijelog bora sastavljene su u čupercima po dvije zajedno, duge su pet do šest cm, a boja im je sivozelena. Iz ženskih cvjetova oblikuju se mali češeri, koji u početku imaju crvenu, a poslije smeđu boju i postaju drvenasti.
 



Često se koristi u narodnoj medicini jer gotovo svi njegovi dijelovi imaju ljekovita svojstva. Iglice bora obiluju vitaminom C i karotenom. Napici od njih preporučuju se za jačanje imuniteta, za prehlade i u liječenju skorbuta. Koriste se svježe, po mogućnosti odmah po branju, jer se dužim čuvanjem gube njihova ljekovita svojstva. Iglice koje se čuvaju više od godinu dana potpuno izgube svoja ljekovita svojstva.

Pupoljci bora su u stvari njegove šišarke, ali potpuno sazrele i "drvenaste", one nemaju fitoterapeutsku vrijednost, pa se koriste samo svježi, mladi, tek iznikli pupoljci. Oni sadrže gorke i aromatične materije. Pupoljci se koriste za liječenje upale grla, kašlja, bronhitisa i katara ždrijela. Kupke od mladih borovih pupoljaka preporučuju se oboljelima od reumatizma i artritisa. Smola borova, koja se nalazi po kori, obiluje gorkim materijama i eteričnim uljem koje sadrži ljekovitu materiju terpentin. U narodnoj medicini preparati od borove smole upotrebljavaju se za liječenje kožnih bolesti. Pri njenoj upotrebi neophodan je oprez i tačno pridržavanje propisanih doza.

Kora bora, zbog ljekovitih taninskih i flavonskih materija, koristi se u saniranju otvorenih rana jer brzo zaustavlja krvarenje, a ima i antiseptično dejstvo. Treba koristiti koru zrelog bora, po mogućnosti sa gornjeg dijela stabla.

Eterično ulje se tradicionalno koristi u Skandinaviji, za tople kupke i inhalaciju. Dobija se destilacijom iglica bora ili iz unutrašnjeg dijela stabla. Djeluje antiseptično, stimulativno i povećava prokrvljenost kože. Koristi se kod prehlade, bronhitisa, artritisa, loše cirkulacije, reume, upale sinusa i kašlja, otežanog disanja zbog astme ili gripa, kod peludne groznice, te za ublažavanje bolova u mišićima. Razbistruje um i popravlja raspoloženje. Dosta se koristi u farmaceutskoj, kozmetičkoj i industriji kućne hemije.
Recepti

Čaj za jačanje organizma: Vrh grančice sa dvadesetak iglica prokuvati u pola litre vode. Ostaviti pola sata da odstoji i procijediti. Piti toplo i zaslađeno.

Inhalacija za čišćenje disajnih puteva: U dvije litre vode staviti dvije do tri šake borovih iglica i kuvati pet minuta. Otvoriti poklopac suda, držati na tihoj vatri i inhalirati se oko 15 minuta. Ponavljati što češće.

Sirup protiv kašlja i bronhitisa: Preliti 100 g borovih pupoljaka sa pola litre ključale vode i držati na toploj ringli oko dva sata. Za to vrijeme razmutiti 200 gr šećera u pola litre vode i kuvati dok se ne dobije gust sirup. Procijediti borove pupoljke i dodati ih sirupu.

Kupka za reumatizam i kožna oboljenja: Dvije šake borove smole sipati u litar vode, ostaviti pola sata, a nakon toga prokuvati pet minuta, procijediti i dodati u kadu sa toplom vodom. Izaći iz kupke kada voda postane mlaka.

Tonik za zarastanje rana: Skinuti koru sa stabla bora, samljeti je što sitnije. Dodati toplu, ali neključanu vodu i miješati dok se ne rastvori. Dobijena tečnost treba da bude samo malo gušća od obične vode. Nakapati na zavoj i staviti na ranu.

Losion protiv upalnih oboljenja kože: Šest kašika svježih iglica bora sitno narezati, preliti sa dl 70-odstotnog alkohola i dl destilovane vode, te dobro protresti. Nakon što zatvoreno odstoji sedam do 10 dana, uz svakodnevno protresanje, tekućinu procijediti. U tekućinu umiješati dvije kašike neslanog maslaca ili svinjske masti, te snažno miješati kako bi se dobio losion. Dva-tri puta na dan losion nanijeti na oboljeli dio tijela, a naveče isprati toplom vodom ili čajem od kamilice.

Mast od borovih iglica: Jednu kašiku usitnjenih suvih iglica ili dvije kašike svježih treba preliti sa 50 ml alkohola, te ostaviti sedam dana da odstoji u zatvorenoj bočici. Nakon toga alkohol se procijedi i umiješamo dvije kašike svinjske masti.
> Domains & Hosting <> Web Design<>BalkanBoard.com Forum
Jedna planeta, na njoj smo svi zajedno!
Balkan Chat soba

Offline vuk

  • Upraksan clan
  • ***
  • Postova: 199
  • Karma: 3
Odg: Ljekovito bilje
« Reply #8 : 13.05.2009 - 11:10:12 pm »
Poucna ova tema slazem se podpuno ja odvajkada sam imao u dvoristu cetinare borove itd one preraslew sam odsjekao i ispilio bi mi zao nestade odjednom arome i mirisa u nasem dvoristu.
Ipak sam zasadio jos par nekih a pre 3 godine zasadio sam u dvoristu parkod cetinara mozda ca 77 sadnica,duglasije borovi,tuje ,smrce,arisi,jele .omorike,i cak neke palme koje sam iz ch prokrijumcario,cetinari su stvarno ljekoviti.
Au mrtvu jesen kako mi to kazemo to zelenilo daje pravi ukras i nema sivila,interesantne su i konike koje rastu na godinu mozda samo 5 cm.
Mi smo inace iz nasih borova vadili tamjan, grane od istih koristili kao hranu zivotinjama,jer to je medecina.
Pogotovo za koze,njima je to prijeko potrebno.

Offline navigator

  • Moderator foruma
  • Pro
  • *****
  • Postova: 2523
  • Karma: 14
  • One Planet
    • Balkan
Odg: Ljekovito bilje
« Reply #9 : 18.05.2009 - 09:41:22 pm »
Ljekovito bilje: Tikva


Osim što su prelijepih boja - narandžaste, crvenkaste, šarene i zelene, tikve (lat. cucurbita pepo) su prepune vitamina i minerala. Više od 800 različitih vrsta, od onih najmanjih do divovskih, svoje porijeklo vuče iz Afrike i Sjeverne Amerike.

Tikve porijeklom iz Afrike, zbog svoje čvrste kore, u starom Egiptu te antičkoj Grčkoj i Rimu sušile su se na suncu i koristile kao zdjele i tanjiri. One koje potiču iz Sjeverne Amerike služile su za hranu i uzgajale su se na području današnjeg Meksika još prije 9.000 godina. U Evropu su, kao i mnoge druge biljke, dospjele morskim putem, zahvaljujući Kolumbu, tek nakon otkrića Amerike 1492. godine.

Ljekovita svojstva: U tradicionalnom iscjeljivanju, plod se preporučuje kao diuretik, osobama oboljelim od reume, gihta, zapaljenja bubrega i mokraćne bešike. Dijetalna je hrana za gojazne osobe i dijabetičare, kao i za one s oboljenjem želuca i tankih crijeva.

Protiv upale jajnika i problema menopauze trebalo bi je jesti redovnije i u većoj količini i piti njen sok. Zapaženo je da bundeva dobro čini i oboljelima od psorijaze. Kod zapaljenja bubrega ili bešike savjetuje se svakodnevni obrok od dinstane, neslane bundeve s malo paradajza i sjeckanog crnog luka koji je začinjen kašikom pavlake. Za ublažavanje bolova od proširenih vena treba svježe nastruganu tikvu staviti kao oblogu i držati je duže privijenu.

Ljuštenjem sjemena uobičajene bundeve ne treba uklanjati tanku, srebrnozelenkastu pokožicu jer se u njoj nalazi najviše ljekovitih sastojaka, dok uljane sorte nemaju ljusku već samo prozračnu sjemenjaču.

Riznica vitamina: Tikva se, zahvaljujući svojim sastojcima koji utiču na regulaciju žlijezda lojnica, odavno koristi za umirenje upaljene kože lica usljed pojave akni i mitesera. Zbog tih se svojstava, a posebno obilja vitamina A, koji se u bundevi nalazi u obliku beta-karotena, a koji, između ostalog, podstiče izmjenu materija u koži, ekstrakti tikve nalaze u mnogim kozmetičkim linijama za njegu problematične i masne kože.

Maska za njegu masne kože sklone upalama i aknama, koja će očistiti i suziti proširene pore kože lica, može se pripremiti i kod kuće. U tu svrhu načinite pire od mesa tikve, rasporedite ga po licu i pustite da djeluje petnaestak minuta. Ako želite, pireu od tikve možete dodati i kašiku zobenih pahuljica. Nakon petnaestak minuta masku isperite mlakom vodom.

Tikva sadrži veću količinu beta-karotena, obilje ostalih antioksidansa, vitamina C i E, nekoliko važnih aminokiselina i minerala, a posebno kalijum i cink, koji svi zajedno imaju presudnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala i u podizanju cjelokupnog imuniteta organizma. Stoga ljekoviti sastojci iz bundeve štite organizam od različitih alergija i infekcija.

Bundeva snižava holesterol u krvi te štiti od različitih kancerogenih oboljenja. Njeno ulje je suviše dragocjeno da biste na njemu pržili, zato ga upotrijebite za salatu ili kao dodatak u već skuvane čorbe.
Recepti

Sok od tikve: Potrebno vam je 20 grama limuntosa, sedam litara vode, dva kilograma šećera i tri kilograma tikve. Očišćenu i isječenu tikvu stavite u šerpu zajedno sa šećerom i nalijte vodu, te kuvajte dok ne omekša. Propasirajte bundevu s vodom od kuvanja, dodajte limuntos, promiješajte i sipajte u staklene boce. Najbolje je da vreo sok sipate u zagrijane, sterilisane boce, koje zatvorite celofanom i umotate u ćebad dok se ne ohlade. Ovim postupkom se postiže duža održivost napitka u ostavi.

Protiv pantljičare: Djeci se daje 150 do 200 grama svježe očišćenih sjemenki istucanih i pomiješanih s medom, a odrasli uzimaju ujutro na gladan stomak 400 grama sjemenki. Poslije pola sata potrebno je popiti kašiku ricinusovog ulja te ne jesti i ne piti nekoliko sati.

Krem supa od tikve: Potrebno vam je: jedan kilogram tikve, dvije glavice crnog luka, tri do četiri čena bijelog luka, dva paradajza, 50 grama maslaca, dvije supene kašike pavlake, jedan litar goveđe supe, začini - so, biber, crvena paprika i peršun. Tikvu prepolovite i očistite od sjemena. Meso tikve izrežite na kockice. Ispržite luk, dodajte bundevu i dinstajte. Dodajte oguljen, isjeckan paradajz, nasjeckan bijeli luk i začine. Zalijte supom i kuvajte. Kada omeša, sve sastojke usitnite mikserom, prokuvajte i začinite prema ukusu. Gotovu supu pospite sjeckanim listom peršuna.
> Domains & Hosting <> Web Design<>BalkanBoard.com Forum
Jedna planeta, na njoj smo svi zajedno!
Balkan Chat soba

Offline navigator

  • Moderator foruma
  • Pro
  • *****
  • Postova: 2523
  • Karma: 14
  • One Planet
    • Balkan
Odg: Ljekovito bilje
« Reply #10 : 25.08.2009 - 09:45:03 pm »
Slijedece od bilja je Breza
Breza (betula pendula) je 10 do 25 metara visoko drvo s tankim, vitkim grančicama i bijelom glatkom korom, koja se može ljuštiti na listiće tanke poput papira. Listovi na peteljkama su koso četvrtasti ili trouglasti, zašiljeni i dvostruko pilasti. Cvjetne rese dugačke su tri do četiri cm, a razvijaju se zajedno s lišćem.

Postoje dvije vrste breza, bijela ili obična breza, i cvjetna ili sjeverna breza. U liječenju ljekovitim biljem obje imaju jednaku vrijednost i primjenu. Za lijek se sakupljaju sok, rese, listovi i kora. Sok se vadi krajem februara i marta, a lišće se bere za vrijeme cijele vegetacije. Kora se prikuplja u proljeće i jesen.

Breza je jedna od najboljih diuretskih biljaka, s jakim djelovanjem, pa utiče na eliminisanje otoka, viška vode u organizmu nastalog popuštanjem snage srca, oboljenja bubrega, a ujedno vrši i dezinfekciju mokraćnih puteva. Od pupoljaka i listova breze priprema se čajni uvarak, kao jedan od najboljih prirodnih diuretika. Sa čajem od listova pomažemo izlječenju bolesnih organa, odnosno sprečavamo oboljenje istih koji primarno stradaju od nakupljanja suvišne vode u organizmu. Čaj od brezovog lišća ne treba često piti, jer ima i drugog ljekovitog bilja sa sličnim djelovanjem u pogledu izlučivanja urina, ali se brezov čaj preporučuje za rastvaranje bubrežnih kamenaca i njihovo bezbolno izlučivanje.

Brezovo lišće koristi se vrlo uspješno i za liječenje kožnih bolesti, lišajeva, uklanja bjelančevine u mokraći i čisti krv. Čaj od brezovog lišća i resa pojačava izlučivanje mokraće, odstranjuje kiselinu iz organizma, te liječi groznicu, reumatske bolesti i vodenu bolest.

U proljeće, kad počnu cirkulisati sokovi, probuši se rupa u brezovom stablu. U nju se stavi tanka cjevčica pomoću koje dobijamo brezov sok. Poslije toga rupa se zatvori drvenim klinom. Iz jednog stabla se može dnevno nakupiti oko četiri do pet litara soka, a oko 170 litara u sezoni. Često bušenje istog stabla štetno djeluje na drvo, smanjujući mu otpornost prema gljivičnim zarazama. U soku se nalazi šećer, te ukoliko ga grijemo da provri, dobijamo brezovo vino.

Sok i vino su odličan lijek za liječenje arterioskleroze, gojaznosti, bubrežnih kamenaca i drugih bubrežnih bolesti.
Recepti

Čaj protiv vodene bolesti: 5 g lista breze, 5 g ruzmarina, 5 g lista koprive, 10 g poljske preslice i 10 g borovnice. Jednu kašiku mješavine preliti sa dva decilitra vrele vode. Ohlađen čaj po želji zasladiti medom.

Čaj protiv reumatizma i gihta: Primjeniti istu količinu lista breze, lista koprive i kore krkavine. Čaj pripremiti i piti kao u prije navedenom receptu.

Čaj protiv bubrežnih kamenaca: Pripremiti čajnu mješavinu od lista breze, pirike, čestoslavice i vodopije. Priprema i pijenje čaja je ista kao kod čaja protiv vodene bolesti.

Proljećno čišćenje krvi: Iz stabla iscijediti pet-šest velikih kašika svježeg soka i pomiješati s kozjim mlijekom i medom, ili sa malo vina, pa piti u proljeće radi čišćenja krvi od loših sokova, pluća od sluzavosti, bubrega od pijeska, kožnih osipa i avitaminoze.

Otečena slezina: U slučaju otečene slezine piti natašte čaj od 20 g brezove kore i 10 g korijandra kuvanih u 2,5 dl bijelog vina.

Protiv upale bubrega: Potrebni su list breze (20%), biljka sitnica (5%), svila od kukuruza (15%), list borovnice (10%), vranilovka (15%), list koprive (15%) i list medvjeđeg grožđa (20%). Supenu kašiku mješavine preliti sa dva dl hladne vode, poklopiti, zagrijati do vrenja, ostaviti da odstoji sat, te procijediti. Tri puta dnevno piti po dva dl nezaslađenog čaja poslije jela.

Protiv upale prostate: Pomiješati po 30 g lista breze, medvjeđeg grožđa, preslice i 10 g cvijeta podbjela. Jednu supenu kašiku mješavine kuvati oko pet minuta u dva dl vode, poklopiti i ostaviti da stoji tri sata. Procijediti i piti mlako. To se ponovi još dva-tri puta u toku dana prije jela.
V
> Domains & Hosting <> Web Design<>BalkanBoard.com Forum
Jedna planeta, na njoj smo svi zajedno!
Balkan Chat soba

Offline rose

  • Moderator foruma
  • Redovan clan
  • *****
  • Postova: 329
  • Karma: 6
Odg: Ljekovito bilje
« Reply #11 : 27.08.2009 - 02:50:07 am »
                                                                       Banana
Banane su prava mala skladišta energije, ali osim što nam pomažu da ostanemo u dobroj formi, mogu da nam pomognu i u prevladavanju ili sprečavanju znatnog broja bolesti. Idealno je voće za malu djecu jer vrlo rijetko izaziva alergije, a sportistima je izvor energije i kalijuma.

Porijeklo i izgled: Banana je u Maleziji poznata već 4.000 godina, odakle je prenesena na Filipine i u Indiju, a informaciju o njenom rastu donijela je vojska Aleksandra Velikog 327. godine p.n.e. Arapski su je trgovci donijeli u Afriku, gdje su se s njom upoznali Portugalci, koji su je krajem 15. vijeka prenijeli u obje Amerike. Danas su njeni najveći uzgajivači u Kostariki, Meksiku, Ekvadoru i Brazilu. Zahvaljujući sistemu rashlađivanja i mogućnosti brzog transporta, to se voće može kupiti u svim dijelovima svijeta.

Banana je biljka koja pripada porodici Liliaceae, zajedno s ljiljanima i orhidejama. Njena stabla mogu narasti do osam metara visine. Na vrhu stabla nalaze se veliki, sočni, zeleni i rascijepani listovi koji su dosta nježni, pa zato lako pucaju. Između listova pojavljuje se jedna duga grana s visećim cvatom od oko metar dužine. Cvjetovi su žute boje, a plodovi rastu u obliku grozdova koji mogu sadržavati 50-150 pojedinačnih plodova.

Zrele banane mogu se sušiti i usitniti u prah, prilikom čega ne gube svoj ukus. Koriste se u prehrambenoj i mljekarskoj industriji. Od trupaca, kore i listova banane pravi se hrana za životinje. Koru mnogi koriste za smirivanje kože nakon uboda i iritacije. Danas je rasprostranjeno više od 100 podvrsta banana koje su obuhvaćene dvjema vrstama: slatke banane (musa sapienta, musa nana) i brašnaste banane (musa paradisiaca).

Ljekovita svojstva: Banane sadrže tri prirodna šećera: saharozu, fruktozu i glukozu, kombinovane s vlaknima. Banana daje trenutne, podržavajuće, krepke i hranjive količine energije. Istraživanja su pokazala da konzumacija samo dvije banane dnevno obezbjeđuje energiju dovoljnu za 90 minuta napornog rada. Dakle, nije čudno što se banana smatra voćem broj jedan kod vodećih svjetskih atletičara.

Banana nam, takođe, pomaže da ostanemo u dobroj formi. Može nam pomoći u prevladavanju ili sprečavanju znatnog broja bolesti, postajući tako sastavni dio naše dnevne prehrane. Prema istraživanju provedenom među ljudima koji pate od depresije, mnogi od njih osjećali su se znatno bolje nakon što su pojeli bananu. Banana sadrži triptopan, vrstu bjelančevine koju tijelo pretvara u serotonin, koji je poznat po tome da nas opušta i poboljšava raspoloženje. Bogata je željezom i može podstaknuti stvaranje hemoglobina u krvi i tako pomoći kod nekih slučajeva anemije. Izrazito je bogata i kalijumom, a sadrži malo soli što ovo voće čini savršenim kod problema s krvnim pritiskom.

Banane mogu pomoći kod odvikavanja od pušenja. B6, B12 , kalijum i magnezijum koji se nalaze u bananama, pomažu u oporavku tijela od učinaka povlačenja nikotina.

U poređenju s jabukom, banana ima četiri puta više bjelančevina, dva puta više ugljikohidrata, tri puta više fosfora, pet puta više vitamina A i željeza i dvostruko više ostalih minerala i vitamina. Banane su i dobar izvor pektina, topljivih vlakana, koji upijaju tekućinu te na taj način potpomažu normalnu pokretljivost probavnog kanala i olakšavaju izlučivanje stolice. Ujedno, banane povećavaju sposobnost vlastitog organizma da apsorbuje kalcijum, pa time ovo voće posredno pomaže usporavanju gubitka kalcijuma iz kostiju kod bolesti kao što je osteoporoza.

Ona neutrališe prejaku kiselinu i smanjuje nadražajnost oblažući unutrašnjost želuca.

Kao i većina takvih namirnica, banana djeluje kao antioksidant, a koristiti se i kao prirodna kozmetika.

Recepti
Frape od banane: Frape od banane zaslađen medom jedan je od najzdravijih prirodnih lijekova protiv mamurluka. Banana umiruje želudac i uz pomoć meda nadograđuje potrošenu količinu šećera u krvi, dok mlijeko hidrira i blagotvorno djeluje na cijelo tijelo.

Lijek protiv žgaravice: Banana stvara prirodni učinak protiv kiselina u tijelu, pa ukoliko patite od žgaravice, pokušajte pojesti bananu za olakšanje simptoma.

Ugrizi komaraca: Prije nego što posegnete za insekticidnim kremama, pokušajte ugriženo područje istrljati unutrašnjom stranom kore banane. Mnogi su otkrili da je jako učinkovita u smanjenju otoka i iritacije, nastalih zbog ujeda komaraca.

Bradavice: Ljudi okrenuti prirodnim metodama liječenja reći će vam da ukoliko želite ukloniti bradavice uzmete komadić kore od banane, stavite ga na bradavicu sa žutom stranom okrenutom gore. Tako okrenutu koru banane držite s flasterom ili zavojem na bradavici.

,,,,covek koji ne voli nije sposoban da oseti velicinu tudje ljubavi,,,

Offline navigator

  • Moderator foruma
  • Pro
  • *****
  • Postova: 2523
  • Karma: 14
  • One Planet
    • Balkan
Odg: Ljekovito bilje
« Reply #12 : 05.12.2009 - 10:28:10 am »
Ljekovito bilje: Paradajz

Nedavno provedena naučna istraživanja su pokazala da ljudi koji u svoju prehranu redovno uključuju paradajz (solanum lycopersicum) su manje podložni oboljenju od zloćudnih bolesti, bolesti srca i krvnih žila, te nekih drugih hroničnih bolesti.

Ova visokovrijedna namirnica u sebi sadrži jako malo masnoća, kalorija i holesterola, a obiluje vitaminima A i C, zatim beta karotenom i mineralima. Obiluje i karotenom, provitaminom A, te antioksidansom - likopenom, spojem koji se u našem organizmu ne može stvarati, već ga unosimo hranom. Likopen se u našem tijelu pohranjuje u tkivu pluća, jetri, prostati, te sluznici crijeva, pa tako djeluje i na zaštitu zdravlja tih organa, a time i cijelog organizma. Ima antioksidativne sposobnosti i antikancerogena svojstva.

Paradajz je porijeklom iz Srednje Amerike, a u Evropu je donesen poslije kolonizacije Amerike. U početku se koristio kao ukrasno bilje i na njega se gledalo sa sumnjom jer se mislilo da je otrovan. U drugoj polovini 19. vijeka prepoznata je hranjivost ploda i od tada se sve masovnije uzgaja i koristi. Ljudi su odmah zapazili da paradajz u ishrani doprinosi poboljšanju zdravlja, što je dovelo do ispitivanja njegovog hemijskog sastava.

Paradajz je vrlo dobro sredstvo za pražnjenje crijeva, što treba da imaju na umu oni koji pate od zatvora i hemoroida. Takođe, povoljno djeluje na visoki krvni pritisak, te podstiče rad gušterače. Koristan je i za one koji imaju probleme sa cirkulacijom. Preporučuje se anemičnim osobama i onima koji imaju problema sa dijabetesom.

Pošto je bogat vitaminom C, paradajz pomaže u sprečavanju napada astme, infekcija disajnih organa, suzenja očiju i drugih alergijskih simptoma.

Preporučuje se i za jačanje odbrambenog sistema organizma, ali i za dijetalnu prehranu zbog toga što je hranljiv, a niskokaloričan. Za liječenje čireva, bubuljica i nekih kožnih oboljenja kriške paradajza se koriste kao obloge za bolno mjesto.

Na visokim ljetnim temperaturama, kada vam je bilo kakva zaštita protiv sunčevih zraka potrebna, dobro je znati da, osim raznih zaštitnih krema koje se nude, i način prehrane pomaže da se smanji uticaj štetnih zraka. Umak od paradajza odličan je izbor. Kuvani paradajz odličan je izvor velike količine antioksidanta likopena koji djelotvorno štiti kožu od opekotina. Sok ili supa od paradajza imaju jednak učinak, dok je umak od paradajza najbolje kombinovati s maslinovim uljem koje pomaže u apsorpciji antioksidanta. Stručnjaci naglašavaju da ovakva zaštita traje cijeli dan nakon uzimanja, prekriva cijelo tijelo, te štiti od komulativnog efekta neopreznog izlaganja suncu.
Recepti

Do čistog tena: Paradajz je i odlično sredstvo za njegu kože lica. Prije spavanja lice treba oprati mlakim čajem od kamilice, nane ili lipe, a zatim natrljati sokom od svježeg paradajza. Ostaviti da se lice samo osuši i oprati ga tek sutradan ujutru mlakom vodom. Ten će vrlo brzo postati bjelji, čišći i mekši.

Protiv kožnih upala: Za razne kožne upale lakše prirode, za upalu zanoktica, koje su veoma bolne, paradajz je pravi lijek. Jednostavno obložite njime upaljeno mjesto, pričvrstite lagano zavojem i ponavljajte to nekoliko puta dnevno, sve do izlječenja.
> Domains & Hosting <> Web Design<>BalkanBoard.com Forum
Jedna planeta, na njoj smo svi zajedno!
Balkan Chat soba

Offline selena

  • Svjetska mega carica
  • Pro
  • *****
  • Postova: 1292
  • Karma: 10
  • Djevojka modernih shvatanja
Odg: Ljekovito bilje
« Reply #13 : 09.12.2009 - 07:22:49 pm »
Ljekovitog bilja koliko hoćeš, imam ogromnu knjigu o tome i sve o bilju, načinu pripreme, npr. kao čaj, hranu itd a nema šta nema nabrojano, od kamilice, nane, bosiljka, koprive, bundeve, brokule do lista lipe.