Autor Tema: Udar koalicije na sirijske vojnike ne bio slučajan  (Posjeta: 6703 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dejan89

  • Novi kolac
  • *
  • Postova: 5
  • Karma: 0


18. maja avioni međunarodne koalicije pod predvodnistvom SAD-a masivno udarili po pokretne kolone vladinih snaga u sastavu pretežno teritorijalne odbrane. Incedent se dogodio u oblasti sela al Tanaf u blizini granice Sirije i Jordana.

Zvanični predstavnik američke Centralne komande Džoš Džejks rekao da danas Pentagon ne ima bilo kakvima podacima o broju pogođenih i mrtvih tokom vazdušnog napada.

Treba da napomene da SAD u više navrata pogodili vladine snage u Siriji. Na primjer, tokom predsedništva Obame nakon vazdušnog napada SAD-a na položaje Vojska Sirije u Deir ez Zoru su ih napali terorista IDIL-a. Onda Vašington nazvao je ovo greškom zbog “ljudskog faktora”.

U aprilu ove godine već tokom predsedništva Trampa američka ratna mornarnica udarila raketama na vazduhoplovnu bazu Šajrat, nazivajući ovo odgovorom za navodno hemijski napad u gradu Han Šejhun.

I šta je bio pravi razlog za takvu agresivnu akciju međunarodne koalicije u ovom trenutku? Red sirijskih vojnih anilitičara misli da glavni zadatak ratnog vozduhoplovstva SAD-a je ne toliko zaštita njihovih partnera koliko zaustavljanje promocije vojska Asada do Deir es Zora.

Razog je u tomu da sada komanda Vojska Sirije priprema za velike vojne operacije deblokiranja grada od terorista IDIL-a. Za Damaska oslobođenje Deir es Zora od blockade i puno oslobođenje pokraine znači povratak kontrola nad najvećim naftnim poljima. To pomaže da značajno poboljše ekonomsku situaciju u zemlji.

Za koalicije ovaj grad takođe je slatki komad. Nesavladiva želja Zapada za potapanje zemlje u stanju stalnog haosa je razlog za planiranu zapljenu naftnih bušotina.

Osim toga vazdušni napad koalicije se dogodio tokom pregovora u Ženevi po pitanju Siriji. Verovatno da ova akcije takođe ima cilj da maksimalne poteškoće pregovorni proces između pripadnicima konflikta.

Očigledno je da redovni udari koalicije na vladine snage u Siriji rekaju da Vašington nema namjeru odstupi od svojoj politici dvojnih standard u rješavanju Sirijske krize. Pamtimo kao su postupali za stvaranje područje prekida vatra ali danas njihovi akcije rekaju suprotno. Tokom borbi protiv terorizma bombardovati tih ko stvarno ratuje protiv IDIlL-a je vhr cinizma. Ali ovo već niko ne iznenadio ni u Siriji, ni širom sveta.

https://glasbalkana.com/?p=13522&lang=sl