Autor Tema: Europljani bih voleli vojnu neutralnost  (Posjeta: 1120 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dejan89

  • Novi kolac
  • *
  • Postova: 5
  • Karma: 0
Europljani bih voleli vojnu neutralnost
« : 28.02.2017 - 02:49:40 pm »
Europljani bih voleli vojnu neutralnostUčesnici “Referendumskog karavana” putovali zemlje Balkana, gdje oni sastali mnoge pristalice. Su jednoglasno izrazili da alijans, koji bombardovao Jugoslaviju u 1999. godine, danas ne može da bude prijatelj za njene podeljene narode.

Jučerašnji sastanci su bili Beč i Prag, u kojih takođe dobija zamah antinatovski raspoloženja. U decembaru 2016 godine Norbert Hofer, poglavac desno-radikalne Partije slobode, koja protive se ulasku Austrije u NATO, je bio u koraku od pobjede. Većina Austrijancima podržuje ovaj stav, vjeruju da Beč mora da zadržaje njegovu neutralnost. Razliku od Austrije Češka je ulkjučena u alijansu, međutim predsjednik zemlje Miloš Zeman u 2016 godine izjavio o neophodnosti održanja referenduma o članstvu u EU I NATO da “Česi mogu da odluče nezavisno, da li im je potrebno ostaje u NATO i Evrosavezu.

Sljedeća stanica “Reverendumskog karavana” je bio Berlin, u kojem crnogorski Pokret za neutralnost pronađeo podršku ne samo od stanovništva ali i od poslanika Nemačkog Bundestaga. Tako, predstavnici partije “Levica” Inga Hjoger i Aleksandar Nij kao i drugi lijevi pokreti Nemačkoj ranije zalagali za održanje referenduma o članstvu Crne Gore u NATO.

Nedavno predsjednik partije Levice Sara Vagenkneht napomenula da poglavac SAD-a Donald Tramp je bio u pravu imenovao NATO zastarjele organizacije i predložeo da ukine njene. Čini se da ne samo Crnogorci ali i mnogi Evropljani sumnju u neophodstvu Evroatlantijske alijanse i želju da vidu njihovu zemlju kao stvarno nezavisnu.