Autor Tema: Crna Gora: Milačić na Kosovu  (Posjeta: 971 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dejan89

  • Novi kolac
  • *
  • Postova: 5
  • Karma: 0
Crna Gora: Milačić na Kosovu
« : 21.02.2017 - 04:30:38 pm »
Milačić na Kosovu: Vlast ne želi referendum o najbitnijim istorijskim pitanjimaNakon polaska iz Podgorice, učesnici Referenduskog karavana stigli su u zvaničnu posjetu Kosovskoj Mitrovici, gdje ih je ugostilo rukovodstvo opštine, na čelu sa predsjednikom Privremenog organa Kosovske Mitrovice Aleksandrom Spirićem i članovima Privremenog organa.

Ideju održavanja referenduma o ulasku Crne Gore u NATO, ali i samog Referendumskog karavana, domaćinima je predstavio Marko Milačić, čelnik Otpora beznađu.

“Pitanje NATO integracija Crne Gore jedno je od najvažnijih kada je u pitanju novija istorija Crne Gore, te je održavanje referenduma o ovom pitanju neophodno”, istakao je Milačić.

Još jedna istorijska odluka, koja je, kako kaže, donesena bez volje naroda, prema Milačićevim riječima, ticala se priznavanja nezavisnosti Kosova i Metohije.

“Crnogorska vlast ne želi referendum o najbitnijim istorijskim pitanjima. A baš, ovdje, na Kosovu i Metohiji možemo vidjeti kako je izgledala i kako izgleda „NATO demokratijaˮ. Anticivilizacijski principi, kakve smo vidjeli i vidimo na Kosovu i Metohiji, sada se Crnoj Gori nameću kao poželjni iako svi dobro znamo da je NATO nedemokratska organizacija.  Antidemokratski principi alijanse naročito se ogledaju sada u Crnoj Gori u vidu podrške crnogorske vlasti koja ne želi referendum”, kazao je on.

Milačić je kazao da je ulazak Crne Gore u NATO problem male zemlje sa dugom slobodarskom tradicijom koja se guši dvojako: iznutra – od strane vlasti nesmjenjive 30 godina i spolja – od strane njihovih partnera sa istim principima nedemokratičnosti.

Prema njegovim riječima, ideja Referendumskog karavana u užem smislu predstavlja borbu za pošteno određenje crnogorskog naroda prema NATO organizaciji, a u širem smislu borba za demokratiju i slobodu jednog naroda.

Predsjednik Privremenog organa izrazio je zahvalnost učesnicima Referendumskog karavana što su posjetili Kosovsku Mitrovicu i nadu da će planirani put biti uspješan, a očekivani razultati postignuti.

“Srbija se kao glavni faktor stabilnosti u regionu zalaže za neutralnost, što je jedan od uslova stabilnosti regiona”, kazao je on i dodao da se nada da u Crnoj Gori postoji volja i želja da se ispoštuje većinska volja naroda.

Spirić je posebno izrazio zadovoljstvo što Karavan kreće baš iz Mitrovice, pa je u znak zahvalnosti Milačiću poklonio grb grada.

Podsjećamo, šest ljudi iz Pokreta za neutralnost krenulo je juče na putovanje ka Briselu sa idejom da promovišu ideju o referendumskom odlučivanju o ulasku Crne Gore u NATO.

Put će trajati dvanaest dana, a za to vrijeme će preći oko sedam hiljada kilometara kroz više država. Nakon Kosovske Mitrovice karavan će ići za Skoplje, a potom slijede Beograd, Banjaluka, Zagreb, Ljubljana, Beč, Prag, Berlin i konačno Brisel.