Autor Tema: Molitve i smisao  (Posjeta: 10447 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline navigator

 • * Vlasnik Foruma *
 • Pro
 • ******
 • Postova: 2522
 • Karma: 14
 • One Planet
  • Balkan
Molitve i smisao
« : 10.08.2008 - 04:15:12 pm »
Mолите ли се и вјерујете ли у снагу молитве? Текст је на ћирилици написан, али може се писати на свим језицима послије.. Важно је вјеровати

Веруј и надај се, јер као што је теби лако да дишеш и живиш ваздухом, да једеш или пијеш, још је лакше вери твојој да од Господа добије све духовне дарове. Молитва је дисање душе, молитва је духовна храна и пиће.

Молитва је - вода жива, којом душа гаси жеђ.

Молитва - то је созерцавање у себи, људима и природи дела премудрости, доброте и свемоћи Божије; молитва је - постојано стање благодарности.

Молитва је - дисање духовно; молећи се, ми дишемо Духом Светим: "Молите се Богу Духом Светим" (Јуд. 1,20). Све црквене молитве су - дах Духа Светога, као да су духовни ваздух И, у исто време, светлост, духовни пламен, духовна храна и духовна одећа.

"Молитва је узношење ума и срца ка Богу" (Митрополит Филарет), созерцавање Бога, одважна беседа твари са Творцем, побожно стајање душе пред Њим, заборављање свега што нас окружује ради Њега, храна душевна, ваздух, светлост, животворна топлота њена, очишћење грехова - благи јарам Христов и лако бреме Његово. Молитва је - непрестано осећање сопствене немоћи или ништавности душевне, освећење душе, предукус будућег блаженства, блаженство ангелско, киша небеска која освежава, напаја и оплођује земљу душе, очишћење и освежење мисаоног ваздуха, озареност лица, радост духа, златна нит која твар повезује са Творцем, ведрина и срчаност у свим патњама и искушењима живота, светиљка живота, успех у делању, равноангелско достојанство, утврђење вере, наде и љубави. Молитва је - веза са Ангелима и светима. Молитва је - поправљање живота, мати суза и скрушености срца; подстицај на милосрдна дела; животна сигурност; уништење страха од смрти; занемаривање земних драгоцености и жеља за благом небеским; очекивање Онога Који ће судити целом свету, свеопштег васкрсења и живота будућег века; настојање за избављењем од вечних мука, непрестано тражење помиловања од Владике; жива вода душе; молитва значи моћи својом љубављу примити у срце све људе, силазак неба у душу, смештање Пресвете Тројице у срце, као што је речено: "К Њему ћемо доћи и код Њега ћемо се настанити"(Јн.14, 23).

Када се молиш Господу, очима срца гледај унутар себе, гледај душу своју; Господ је тамо, у мислима твојим и у исправним кретањима срца твога, као што је и изван тебе и на сваком месту. "Близу ти је Он - у устима твојим и у срцу твом'"(Рим. 10,8), а не само на небесима или у понорима.

Бог је истина; зато и молитва моја мора да буде истина, као што то мора бити и мој живот; Бог је Светлост; и молитва се моја мора приносити у светлости ума и срца; Бог је ватра, и молитва моја, као и мој живот, мора бити ватрена; Бог је слободан : и моја молитва мора бити слободно изливање срца. Колико је богатство људског духа! Само од срца помисли на Бога, само пожели усрдно сједињење са Богом и Он ће истог часа бити са тобом.

Прелепе наше молитве! Ми смо се навикли на њих, али уображавамо да их слушамо први пут и постављамо се према њима као странци.

Молитва неизоставно мора увек бити искрена и савршено слободна, никако наметнута, изнуђена обичајем или навиком, уопште, она мора бити слободно и свесно изливање душе пред Богом. "Пред Богом изливам душу своју" (Молитва Ане, мајке Самуилове).

Бог хоће да Му се свакодневно обраћамо молитвом зато да би нас, подивљале од греха и чеда Своја која су се од Њега удаљила, привукао Себи, ошистио нас и обгрлио Својом љубављу. Тако и добри родитељи поступају са својом непослушном децом.

Током молитве је нужно свесно, промишљено, крајње смирење. Оно је нарочито потребно при читању молитве Господње, "Оче наш". Смирење разара све подвале ђаволске. О, колико је у нама скривене гордости! Ми кажемо : ја то знам, то ми није потребно; то није за мене; то је сувишно; у томе нисам грешан. Колико је ту свога умовања!

Бог брзо услиши молитву када се двоје или троје заједно и од срца моле. То је искуство.

Не обраћај пажњу на помрачења, пламен и тескобу ђаволску у време док се молиш И срцем се чврсто ослони на речи молитве, уз увереЊе да су у њима скривене драгоцености Духа Светога : истина, светлост, животворни пламен, опроштај грехова, спокојство и радост срца, живот и блаженство.

Ако се не молиш, онда поступаш сасвим неразумно и неразборито; тело на све начине потпомажеш, наслађујеш, снажиш, док душу занемарујеш. Јер сваки је човек двојак, и састоји се и од душе и од тела.

Искрени хришћани се непрестано моле, зато јер непрестано и грешимо; захвалност је непрестана, јер свакога дана, свакога часа, задобијамо нове милости Божије, а и старих је безбројно много; славословље је непрестано, зато што стално гледамо славу дела Бога нашега у нама и у читавом свету, а нарочито славу Његове безграничне љубави према нама.

Наше срце свакодневно умире духовном смрћу. Топла сузна молитва је његово оживљавање, почетак његовог дисања. Ако се свакодневно не молимо са духовном топлином, онда ћемо лако духовно умрети

Каже се : ако немаш воље, онда се немој ни молити; то је лукаво, телесно мудровање; не само да ћеш престати да се молиш већ ћеш и потпуно одустати од молитве, а тело управо то и хоће. "Царство се небеско на силу узима" (Мт. 11,12), и без самоприсиљавања на добро, нећеш се спасити.

Нека они који се моле верују да ће им све што је корисно Владика дати тамо и тада, где и када то нису очекивали.

При молитви увек чврсто веруј и запамти да свака твоја мисао и реч могу постати дела, "јер у Бога је све могуће што рече" (Лк. 1,37). Чувај реч, драгоцену реч: "За сваку празну реч коју рекну људи ће дати одговор у дан страшнога суда" (Мт.12,36).

Неко се једном у време молитве - док је празно набрајао речи, поспан и болестан и душом и телом, разбудио поставивши у себи питање : "С ким ти разговараш, душо моја? ". Представивши затим живо Господа пред собом, почео се молити са великим умилењем и сузама; његова отупела пажња се изоштрила, а ум и срце просветлили и он је потпуно живнуо. Ето шта значи замислити Господа пред собом и бити у Његовом присуству. "Ако се ти, душо моја, " говорио је он даље, "не усуђујеш да бесмислено и непромишљено разговараш са људима који су виши од тебе из страха да се не увреде, како се онда усуђујеш да бесмислено и непромишљено разговараш са Господом? "

Треба снажно ослушкивати своје срце, како не би лагало, како би свака реч долазила из његове дубине, као што је и речено: "из дубине вичем к Теби, Господе" (Пс. 130,1), тј. треба се у највећој мери постарати за истинитост молитве, за искреност која чини да усвојимо све речи молитве коју су саставили други, да би се свака реч те молитве сматрала истинитом.

Избегавај неповерљивост, сумњичавост и ђаволско сањарење у молитви, као и у свакој другој области живота. Нека твоје душевно око буде искрено, како би твоја молитва, твоја дела и читав твој живот били свети.

Док се молиш Господу, Божијој Мајци или светима, увек имај на уму да Господ даје по заслугама срца: "Да ти да Господ по срцу твојему"(Пс. 20,4); какво је срце такав је и дар; ако се молиш са вером, искрено и од свег срца, нелицемерно, онда ће ти се, према вери твојој, по мери ревности твога срца, дати дар од Господа. И супротно - што је хладније твоје срце, што је маловерније и лицемерније, то је бескориснија молитва, а осим тога, она још више гневи Господа, Који је Дух и за Себе тражи оне који Му се клањају духом и истином.

Док се молиш, у највећој мери се старај да срцем осетиш истину или снагу молитвених речи; храни се њима као нетрулежном храном, напајај њима своје срце, греј се њима као благодатном ватром.

Сваку реч молитве "Помилуј ме, Господе", Владика слуша и испуњава је (искуство), само ако је изговарамо од срца; тако је и са речима других молитава, па чак и наше сопствене искрене молитве. Молите се једино у безазлености срца и без икакве сумње.

Немој пропустити прилику да се помолиш за било ког човека, на његову сопствену молбу или молбу његових рођака или пријатеља. Господ благонаклоно гледа на молитву коју узносимо с љубављу и на нашу одважност пред Њим. Осим тога, молитва за друге од велике је користи и ономе ко се за њих моли : она очисћује срце, учвршћује веру и наду у Бога и распламсава љубав према Богу и ближњем.

Када се будеш молио за душу преминулог, приморај себе да се за њу молиш из дубине душе, сећајући се да је то твоја суштинска обавеза, а не само обавеза свештеника. Замисли колико је преминулом потребан спокој и колико су му потребне молитве живих, будући да је и он део јединственог тела Цркве. Пред Владиком много значи молитва вере и љубави за преминулог.
Jedna planeta, na njoj smo svi zajedno.

Offline selena

 • Svjetska mega carica
 • Pro
 • *****
 • Postova: 1286
 • Karma: 10
 • Djevojka modernih shvatanja
Odg: Molitve i smisao
« Reply #1 : 11.08.2008 - 11:05:00 pm »
Nikako da odgovorim: vec godinama se molim svako vece, prvu molitvu me naucila baka i ostala mi je ta lijepa navika a i volim radi sebe da se pomolim ali uvijek se prvo zahvalim za ono sto imam a onda zamolim boga da mi ispuni molitvu.

Sebastijan|97

 • Gost
Odg: Molitve i smisao
« Reply #2 : 07.01.2009 - 12:07:42 am »
PA molenje je na neki nacin prizivanje boga sto koriste hriscani,ali hricani se moli da bi prizvali isusa hrista a ne boga.

Offline rose

 • Redovan clan
 • ****
 • Postova: 318
 • Karma: 6
Odg: Molitve i smisao
« Reply #3 : 15.04.2009 - 04:02:20 pm »
,,,nisam te razumjela seba,,,sto si htio da kazes,,,nije li molenje razgovor sa bogom, isusom ili svetcima,,,stoljecima postoji nase moljenje, ljudi se mole kada su veseli , mole se kada su tuzni, mole se kada se radja, mole se kada se umire, ,, mislim da je covjek kao jedinka veoma slab i da mu neophodno treba nesta vise , nesta gdje je siguran da nece biti iznevjeren i nikad sam ostavljen, kako vec  kazah ,  niti kada se radja, niti kada umire,,,
,,,,covek koji ne voli nije sposoban da oseti velicinu tudje ljubavi,,,

Offline navigator

 • * Vlasnik Foruma *
 • Pro
 • ******
 • Postova: 2522
 • Karma: 14
 • One Planet
  • Balkan
Odg: Molitve i smisao
« Reply #4 : 20.12.2009 - 12:39:33 pm »
Molitva je uspostavljanje odnosa s Bogom ili drugim oblikom duhovnoga bića.

Moliti znači razgovarati s Bogom i zadržavati se s njim, zahvaljivati, klanjati se, iznositi svoja razmišljanja i osećaje, moliti ga nešto i davati zadovoljštinu.

Čitava se vjera zasniva na molitvi. Ona je održava i utvrđuje u privatnom i javnom životu.

Na kraju molitve kaže se amin,ili amen kao reč potvrđivanja.

Među najpoznatijim molitvama su: kršćanska molitva Oče naš, koju je prvi molio Isus Krist, katoličke molitve Zdravo Marijo, Slava Ocu, Nicejsko-carigradsko vjerovanje, pravoslavna molitva Kyrie, islamska molitva Tekbir: Allahu ekber, Alah akbar = Bog je velik i budističke mantre.
Jedna planeta, na njoj smo svi zajedno.

Offline rabmo III

 • Tu i tamo nesto napise
 • **
 • Postova: 70
 • Karma: 3
 • samo sloga srbina spasava
Odg: Molitve i smisao
« Reply #5 : 21.12.2009 - 02:28:52 pm »
ovaj mali je prejak...ovaj Sebastijan...on kad ga bubne zemlja se zatrese, al neka, valja se malo i saliti sa nekim...

Offline selena

 • Svjetska mega carica
 • Pro
 • *****
 • Postova: 1286
 • Karma: 10
 • Djevojka modernih shvatanja
Odg: Molitve i smisao
« Reply #6 : 21.12.2009 - 03:49:21 pm »
kažu da se kroz molitvu odmara duša, ali i da se ne molimo kako valja, odn. samo nešto zahtjevamo. trebalo bi da se prvo obratimo bogu i da mu izrazimo poštovanje, da se zahvalimo za sve što imamo i da onda molimo za ono što želimo. tako ja radim duži period.

Offline sofia

 • Novi kolac
 • *
 • Postova: 3
 • Karma: 0
Odg: Molitve i smisao
« Reply #7 : 22.12.2009 - 10:24:46 am »
Koji je osnovni kvalitet molitve? Predanost, djetinje povjerenje, duboka otvorenost izvoru života. Kada je nesvjestan, čovjek u onome što imenuje molitvom samo pokušava da isprosi manju ili veću uslugu s neba, neku metafizičku protekciju, iako sve to, gledano sa strane, podsjeća na molitvu. Zbog toga što ne zna, čovjek u dotičnoj situaciji misli da zna, pa se time produžava duboko neznanje.

Činilac pogrešno imenuje čin koji mu, zauzvrat, stabilizuje nesvjesnost, uljuljkujući ga u nerazaznavanju činjenica. Uvijek je tako kad se duhovnost procjenjuje vrstom čina, a ne svjesnošću činioca.

U igri na sebi nije bitan čin - to je vrlo važno da se razumije. Ti možeš da budeš odsutan sjedeći u položaju za meditaciju i potpuno meditativan u samoposluzi. Kvalitet bića, ta zaboravljena ontološka cjelovitost je ono što čin određuje kao duhovan. Možeš da klečiš ili da se klanjaš, da udaraš glavom o Zid plača ili bilo koji drugi zid, da sjediš prekrštenih nogu, sklapaš oči, vrtiš brojanice ili prinosiš oltaru skupocjene darove - ako si nesvjestan ništa ne pomaže. Ako si ti sam kao činilac odsutan, nikakva tobožnja svetost čina neće ti pomoći. Naprotiv.

Duhovnost aktera prenosi se i na akciju, to jest čin. Kada si svjestan, više nije važno šta radiš već kako to radiš, ne “kako” u smislu vještine, već “kako” u smislu potpune prisutnosti subjekta iza bilo kojeg djela. Ako si autentičan, potpuno je svejedno da li pereš čarape ili istjerujes bičem trgovca iz hrama. Kada iznutra nema podjele, nema je ni spolja. Neomeđeno predrasudama, biće može slobodno da se izražava kroz sve, i kroz samoću i kroz međuljudske odnose.
***Učinio mi se dobar članak, pa rekoh da ga podelim sa ostalim forumašima...Ipak molitvu treba razumeti i kao stanje duha, a ne kao "uputstvo" za dobijanje naklonosti od nekog božanstva...

Offline Rose-Julijana

 • Novi kolac
 • *
 • Postova: 14
 • Karma: 0
Odg: Molitve i smisao
« Reply #8 : 24.06.2011 - 12:20:10 pm »
Ova priča nije molitva. Ali možda odaje njezin smisao...
Na engleskom je, ali ako nekome zatreba prijevod, poslat ću mu.

http://relijournal.com/christianity/footprints/

Olimp

 • Gost
Odg: Molitve i smisao
« Reply #9 : 24.06.2011 - 02:06:38 pm »