Autor Tema: Orahova ljuska  (Posjeta: 1791 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Olimp

Orahova ljuska
« : 16.05.2013 - 08:24:55 pm »

     Da bi lakše razumjeli ovu pričicu upotrijebite malo mašte.

     Uzmite si u mašti veliku orahovu ljusku od recimo desetak metara. Ljuska ima sama po sebi lijepi hidrodinamički oblik i može poviti po vodi bez problema i opasnosti da se prekrene. Oblik joj nismo mi dali već "majka priroda" želeći da tim oblikom pomogne u rasprostiranju oraha po zemlji, predviđajući da će i voda tome doprinjeti.

     Sada kada smo zamislili tu ogromnu orahovu ljusku spustimo je u korito brze rijeke. Po spuštanju ona će zaploviti.     Međutim, nismo je stavili u vodu da otpliva već da nam posluži za naše buduće namjene. Zato ćemo je vezati da ne otplovi. Ako to uradimo samo sa jedne strane, naša ljuska će ostati na jednom mjestu na rijeci privezana.

     Ali ljuska će onda plutati samo sa jedne strane rijeke, s one sa koje je privezana za obalu. Cilj nam je zadržati tu ljusku na sredini rijeke. Da bi to učinili privezati ćemo je i za drugu obalu sa druge strane dijegonalno nasuprot prve strane. Malo ćemo je potegnuti i centrirati na sred rijeke.


     Dobismo tako ljusku na sredini rijeke u riječnoj matici. Sada trebamo doći do ljuske i ući u nju. Da bi to učinili zamjeniti ćemo konope kojima je vezana sa čeličnom konstrukcijom po kojoj smo položili stazu, sagradili i ogradu da ne bi sa staze pali u rijeku. Sada imamo stazu s jedne obale do ljuske i od ljuske do druge obale. Mali most za prelaz preko rijeke.
     Ako malo pažnje posvetimo toj pješačkoj stazi kojom dolazimo i odlazimo sa naše ljuske, moglo bi to lijepo da se uklopi u ambijent rijeke i obale.
     

     Međutim, sama ljuska je sa gornje strane otvorena i brzo bi je jesenje i zimske oborine napunile vodom i potonula bi. Da bi to spriječili, a opet da bi mogli boraviti na ljusci poželjno je ugraditi krov na njoj. Krov da i to ne bilo koji. Iskoristimo savremene materijale za gradnju. Napravimo od inoxa konstrukciju koja će lijepo izgledati, zaoblimo je da prati formu linije doljnje ljuske, pričvrstimo staklo na nju kako bi kroz njega mogli promatrati rijeku i uživati suhi na sredini brze rijeke i eto nam predivnoga krova

     Natkrijmo i sam ulaz na ljusku u istome stilu.Živim snove, ne sanjam život

Offline Olimp

Odg: Orahova ljuska
« Reply #1 : 16.05.2013 - 08:25:35 pm »


     Uzeli smo u našoj mašti veliku, ogromnu ljusku. povećajmo je da bude još tolika kakvu smo je zamislili, jer već kada gradimo, treba nam više mjesta za tako jedinstvenu gradevinu.

      Do sada smo je i natkrili pa idemo malo raspodjeliti prostor unutar nje. U jednom djelu napravimo kafić. Otvorenost pogleda na rijeku kroz stakleni pokrov dati će nam predivan užitak dok pijuckamo svoje omiljeno, npr. pivce, sa pogledom na vodu koja nam dolazi ili odlazi od nas, ovisno na kojem kraju kafica sjedimo.

     Da nam djeci, koja su uz nas i ne uživaju na gledanje protoka rijeke ispod njih, ne bude dosadno, sagradimo u jednom dijelu i tobogan kojim se mogu u ograđenom i osiguranom prostoru spuštati do mile volje i na taj način pustiti nas na miru da popijemo omiljeno piće.

     Kako nam je ,sada, ljuska puno veća, napravimo u njoj nekakav amfiteatar da se u njemu mogu održavati odredeni kulturni programi (kazališne predstave, muziciranja, recitali i sl.). Pa i plesovi, predavanja ..... ili samo da sjednemo na klupe amfiteatra, pustimo mozak na pašu, zažmirimo i prepustimo ostalim čulima da upijaju okolinu.


     Kada smo sve to zamislili i stvorili si sliku u našoj mašti na ovu građevinu, da li vam možda naša ljuska od oraha izgleda ovako?

     Ako izgleda ovako onda bravo za vas, jer ste maštali kao i arhitekr koji je najprije zamislio, a onda i projektirao ovu građevinu koja je smještena u samom koritu rijeke Mure u Grazu. Predivna građevina koja može poslužiti kao most, ugodan kafić sa sadržajem da se i djeca zabave, kao amfiteatar u kojem se ljudi mogu družiti i organizirati svakakve sadržaje kulturološkog karaktera, ali i kao mjesto na kojem se možemo malo relaksirati, opustiti i odmoriti prenapete živce gledajući vodu kako teče ispod nas.


 suncanje
Živim snove, ne sanjam život