Autor Tema: Plivska jezera  (Posjeta: 1778 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Olimp

Plivska jezera
« : 01.05.2013 - 11:05:42 pm »

     Svega par kilometara od Jajca, u prirodnom ambijentu, nalaze se Veliko i Malo Plivsko jezero.  Pružaju mnogo mogucnosti za rekreaciju, razonodu, smirenje duše i "punjenje" baterija. Od ribolova, kajaka, kanua, pedalina, skokova i plivanja, pa sve do aktivnosti na obalama, poput odbojke, biciklizma, šetnje i na kraju roštilja na poznatom izletištu kod mlincica.


     Saznadoh da su  ova jezera  bila domacin velikih svjetskih i evropskih takmicenja u kajaku i kanuu na mirnim vodama.

 
     Ove podatke prepisah iz turisticke brošure. Postoje dva jezera:
Veliko Plivsko jezero leži na nadmorskoj visini od 424 m. Dužina mu je 3.3 km, maksimalna širina 660 m (prosjecna širina je 343 m). Maksimalna dubina jezera je 33 m, površina 1,1 km2, a dužina obalske linije je 7.857 m. Temperatura površinskog sloja vode je oko 17°C, dok u dubinskom sloju je oko 12°C. Nalazi se uz magistralni put Jajce-Bihac i od Jajca je udaljeno oko 4 km. Od ribljih vrsta najzastupljenije su potocna, jezerska, i kalifornijska pastrmka te lipljen.Malo Plivsko jezero je dugo 1,5 km i prosjecno je široko oko 150 m. Na Malom jezeru postoji namjenski izradena plaža za plivanje i tu možete naci prelijepi ambijent za izletovanje.


     E do njih nisam došao veslom vec mojom stošesticom, Peugeotom, a u namjeri da supruzi pokažem što više ljepota BiH u što kracem vremenu. Kako moja stošestica ide na lož ulje i pivcu, morali smo zastati da natankamo pivce da bi mogli dalje. Ujedno smo malcice zamezili, predahnuli i divili se okolini.
Moja preporuka ako ste blizo navratite. "Meza" je odlicna, a pivce dobro ohladeno. Cijena - sitnica.


 suncanje
Živim snove, ne sanjam život