Autor Tema: Kolijevka Kamniške Bistrice  (Posjeta: 1790 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Olimp

Kolijevka Kamniške Bistrice
« : 19.02.2013 - 10:24:10 pm »
     Kamniška Bistrica je rijecica dužine 20-tak kilometara. Južno od mjesta Kamnik u Sloveniji, ulijeva se u rijeku Savu. Podaci kao podaci ne govore o onome o cemu vam ja želim govoriti. Želim vas "daviti" kolijevkom jedne rijeke.


     Za ovu kolijevku rijeke, mišljenja sam, da je vrlo zanimljiva. Možda, mnogi od vas nece ovdje doci, ali barem ce vidjeti ponešta zanimljivo...


     Kolijevka prekrasne izrade koju nam je majka priroda podarila zapocinje sjeverno od grada Kamnika. Iza toga prelijepoga slovenskoga gradica pocinje dolina dužine desetak kilometara koju sa tri strane zatvaraju Kamniške alpe.

     Sa zapada isticu se vrhovi Vrh Korena (1999 m),  Kalški Greben (2224 m), Velika Kalška Gora (2058 m), na sjeveru: Grintavec (2558 m), Skuta (2532 m), Brana (2253 m), na istoku: Lucki Dedec /2023 m), te masiv Velike Planine ciji visovi grebena visoki su u rasponu od 1500 - 2000 m.     Priroda se obilno pobrinula da kolijevka ove rijecice bude dostojna kraljevske kolijevke. Sama dolina je prekrasna. Za lijepoga vremena gdje god da se okrenete a ono visoko iznad vas gorski vrhovi. Na nekima i za vrijeme ljeta vide se krpice snijega koji se nije otopio. Goleti okolnih planina okicene su u podnožju šumama, poviše njih skupine žbunja, a delje travnati tereni i goleti. Prekrasno za oko.


     Negdje na kraju druge trecine doline na oko 605 m nadmorske visine ispod stijena na više mjesta u promjeru oko 50-tak metara izvire voda, tvoreci na zacetku malo jezerce najvece dubine ne dublje od 3 m. Voda je kristalno bistra, vrlo hladna i ukusna za pice.


Živim snove, ne sanjam život

Offline Olimp

Odg: Kolijevka Kamniške Bistrice
« Reply #1 : 19.02.2013 - 10:26:09 pm »

     Voda je veoma žestoko hladna. Ako bi ušli u vodu bosi i ostali dvadesetak sekundi u njoj osjetili bi snažno, bolno trganje u kostima nogu i ta bi vas bol  naganjala da što prije izadete van iz vode.     Na kraju jezera voda se preko sagradene brane slijeva u korito i polazi na svoj put prema ušcu proticuci kroz grad Kamnik.
     Nedaleko izvora je planinarski dom Kamniška Bistrica, gdje se možete okrijepiti hranom i picem ili unajmiti sobe za nocenje, a od doma vodi nekoliko planinarskih staza prema vrhovima obližnjih planina. Ako ste blizu svakako dodite ovdje i uživajte.     Ove bi vas fotografije trebale inicirati za posjet...


 suncanje
Živim snove, ne sanjam život