Autor Tema: Nulti kilometar  (Posjeta: 1538 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Olimp

Nulti kilometar
« : 10.01.2013 - 07:06:52 pm »
     "Nulti kilometar" - za neke je pocetak kraceg ili dužeg puta. Prvi korak još neiskoracen, a ipak uracunat u put. Trenutak kada smo pošli na put, a još nismo zakoracili. Puni smo osjecaja i pokušavamo vec na samom pocetku spoznati kakav ce nam biti put, predvidjeti šta nas na njemu ocekuje i prisjetiti se svih metoda kojima cemo otkloniti poteškoce na putu. To vrijedi za nas, ljude. A šta je sa rijekama.

     Rijecni "nulti kilometar" oznacava kraj jedne rijeke. Kraj njenog toka, žubora, pokazivanje snage, kraj njenoga imena. Neki ce reci smrt, ali nije tako. Rijeka ne umire. Njen kraj je ujedno i transformirani pocetak necega drugoga. Ona prelazi u život necega drugoga, bilo da je to druga rijeka, jezero ili more. Njena voda, snaga, njen tok postaje voda, snaga i tok necega drugoga.

     Kakve se tu sile sudaraju ponekad nismo ni svjesni. Neke osjecamo, a puno ih prolazi nama nezapaženo. Da li je nezapaženo ili smo ih zapazili , a nismo ih svjesno registrirali.

     Ploveci raznim rijekama cesto sam dolazio do "nultog kilometra" mnogih vecih i manjih rijeka. Ponekad sam prošao a da ih nisam niti zapazio. Najviše emocija doživio sam na "nultom kilometru" rijeke Save, odnosno na ušcu Save u Dunav.
Dva puta sam doplovio do toga mjesta. Prvi puta putovao sam šest i pol dana prvo Dravom, a onda Dunavom, a drugi puta nakon deset dana plovidbe rijekom Savom došao sam do toga mjesta.

     Na pocetku svake plovidbe mislio sam kako cu radostan biti na kraju. U teškim trenucima plovidbe tješio sam se kakvu cu radost na kraju puta imati. A dolaskom na "nulti kilometar" uhvatila me nekakva praznina a u njoj i žalost što mi se put završava. Nekako bih najradije nastavio dalje pa kuda me put odvede. Izašavši na obalu steglo bi mi se grlo i jedva da bih mogao disati, a kamo li govoriti. A i oci bi mi se malo zasuzile. Neznam zašto je to tako, ali uvijek kada se uputim na višednevni put rijekama na pocetku puta racunam na radost na kraju, a kada dodem na kraj nekako se tome ne radujem, nekako sam prazan.

     A "nulti kilometar" uvijek ostaje nulti kilometar. Evo ga na rijeci Savi.... suncanje
Živim snove, ne sanjam život