Autor Tema: Fer play  (Posjeta: 976 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Olimp

  • Gost
Fer play
« : 13.07.2011 - 09:20:58 pm »

     Sve igre imaju svoja pravila po kijima se  odvijaju . Poštivanjem tih pravila igraci imaju podjednake šanse da pobjede ili izgube. Medutim pravila ne mogu propisati sve situacije igre. Za nepropisana pravila se primjenjuje nekakva "pravicnost" prema shvacanjima sudionika igre, ali i prema shvatanjima publike koja tu igru promatra. Ta pravicnost je rastezljiv pojam koji svatko za nijansu drugacije shvaca.

     Život je i tu ušao u "igru". Naucio nas je da skup tih nijansi bude prihvacen i od igraca, a i od publike i onda dolazi do situacija koje nisu obuhvacene pravilima igre, ali ih "pravicnost" poznaje. Englezi su to nazvali fer play odnosno poštena igra.

     Poštenih igraca imamo u svim sportovima i nagradujemo ih pljeskom, simpatijama pa i pokalima.
Jednoga takvoga susreo sam prošle godine na regati "Spust murskih ladja", na rijeci Muri. Nekakva pravila regate odreduju da se spust održava plovilima bez upotrebe motora. Na taj nacin svi ujednaceno plovimo, regata se ne odugovlaci i lakše se prati satnica održavanja odredenih susreta i doceka regate.

     ...Pridružio nam se na rijecnoj granici izmedu Slovenije i Hrvatske i sa nama plovio do Murskog Središca. Išao je vodenim skuterom, ali veslajuci tih nešto više od 20-tak kilometara. Nisam odolio radoznalosti vec sam pristao uz njega i jedno vrijeme smo zajedno plovili. Na moje pitanje zašto ide skuterom, a pogotovu veslajuci iskreno je odgovorio da nema drugo plovilo, a da želi ucestvovati koliko može u toj regati. Veslom se služi da motorom ne narušava mir koji je vladao na rijeci, a i da bi se izjednacio sa svim ostalim plovilima koji nemaju motore. Zaista fer play.
A koliko se pošteno mi ponašamo na vodi i ne samo na vodi?....